Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Svetlinka.org – порталът за обществена подкрепа на деца в неравностойно положение

\r\nВ концерта, съпровождащ откриването на сайта в подкрепа на децата в неравностойно положение, към инициативата на Svetlinka.org се присъединиха и "Мистерията на българските гласове".
Снимка: Таня Харизанова

Замисляли ли сте се защо приказките са толкова харесвани и от възрастни, и от деца? Не е ли защото в тях винаги доброто побеждава?! Приказката, която ще ви разкажем, е с днешна дата и в нея главните герои не са принцове и принцеси, нито рицари в доспехи, а няколко обикновени млади българи. Тяхната история обаче е доказателство за това, че доброто не е останало само в приказния свят, а съществува тук и сега.

Всичко започва преди няколко години, когато група млади маркетингови специалисти решават да направят лични дарения за деца без родители, настанени в държавни институции. Първоначално благотворителната им инициатива била насочена към домовете в София. По-късно те решили да помогнат и на дом, който не се радва на голямо обществено внимание и се намира в изолирано, трудно достъпно и никому неизвестно място. Когато започнали да търсят информация за най-подходящия обект на тяхното дарение, оказало се, че не могат да намерят такава. Трудностите, пред които се изправили, не се превърнали в причина да се откажат. Напротив – това било за тях стимул да намерят решение, което да бъде от полза и на други хора, готови да дарят топлина на децата в нужда. Така се родила идеята младите хора да впрегнат собствения си професионален ресурс и да създадат интернет портала Svetlinka.org, съдържащ актуална информация за всички институции за деца в страната и техните конкретни нужди. В тези си усилия те намерили подкрепа от Държавната агенция за закрила на детето, която им осигурила базата данни. Официалният старт на сайта беше даден на 24 септември с благотворителен концерт в столицата, на който присъстваха политици и емблематични фигури от музикалните и артистични среди.    

“Сайтът беше замислен само като обикновен списък на домовете с техните телефони и адреси – обяснява Красимир Стойчев, създател на интернет портала. – След това добавихме интерактивна карта, благодарение на която може да се стигне по друг лесен път до съответните институции. Сайтът еволюира до такава степен, че в момента в него можете да гледате директно документални филми за осиновяването и за приемната грижа, които са копродукция на “Bene Facta” и Министерството на труда и социалната политика. Това са филми, от които може да се получи доста изчерпателна информация за вече реализирани такива практики. Т.е., сайтът цели да даде не само информацията, но също така идеи за подпомагане на децата в неравностойно положение. Това, което искаме да направим, е да обогатим представата на обществото как да помага.”

Въпреки че сайтът функционира отскоро, интересът към него вече е голям. Красимир Стойчев разказва, че непрекъснато получават обаждания от хора, които искат да помогнат на децата от домовете и търсят информация по какъв начин най-добре биха могли да го направят.
 
“Имаме най-разнообразни запитвания – казва той. – Например, обади ни се преди две седмици семейство, което се интересува как би могло да издържа студент, който е излязъл от такъв дом. Това е най-интересният в момента казус, тъй като след като навършат 18 години и завършат средното си образование, тези деца спират да бъдат обект на грижа от страна на дома и на Агенцията за закрила на детето и за тях липсва информация. Затова в момента трябва да положим усилия, за да намерим такова дете. По-стандартните въпроси, които получаваме, са от рода – къде можем да дарим инвентара от един фалирал чисто нов хотел и др.”

Създателите на сайта съветват помощта за детските домове да бъде под формата на стоки и труд, защото дарените финансови средства често са по-трудни за проследяване. Все повече българи са готови да откликнат на нуждата на децата в неравностойно положение. За това говорят и цифрите, а именно между 60 и 80 роцента от всички дарения отиват за домовете. Все още обаче българите отварят сърцата си за нуждаещите се около големите празници като Коледа и Великден. Амбицията на Красимир Стойчев е тази кампанийност да бъде преодоляна и обществото да бъде чувствително към този проблем през цялото време.
 
“Реалността, на която станахме свидетели в търсенето на информация, е такава – домовете са с изключително остаряла система на организация и управление – обяснява той. – Проведохме доста разговори с представителите на УНИЦЕФ, чиято мисия е да трансформират тези съществуващи институции в нови форми на управление, в защитени жилища, да насочат голяма част от децата в приемни семейства. Целта е на децата да бъдат осигурени съвременни методи на грижа и ние напълно подкрепяме тези тенденции. Но ние сме на мнение, че този процес на трансформация ще отнеме години и през тези години не можем да оставим децата на произвола на съдбата, да страдат и да бъдат нещастни.”

Създателите на сайта възнамеряват поне веднъж годишно да правят големи публични кампании, с които да привличат общественото внимание върху проблема с децата в социалните домове. С времето в Svetlinka.org ще намерят място и истории с щастлив край.

“Най-добрият начин за мотивация е личният пример – казва Красимир Стойчев. – Има над 7000 деца, настанени в институции, и едно посещение с усмивка, би им донесло много топлина. От тази гледна точка всеки би могъл да дари, без значение с какви финансови средства разполага. След като стартирахме кампанията по този проект, усилията ни отидоха главно в създаването и популяризирането му, за да има максимален ефект от базата данни за обществото. Това малко ни отклони от личните ни посещения в домовете, за съжаление ги разредихме. Установихме, че губим по-скоро самите ние от това, защото ни липсва общуването с децата и бих казал на всички, които имат дарителски сърца, че този контакт е неимоверно зареждащ. Имам чувството, че ние извличаме от него повече, отколкото самите деца.”

По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38