Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IT секторът по време и след кризата – накъде?

Снимка: Милка Димитрова
В рамките на първите по рода си у нас “Дни на информационните и комуникационни технологии” българските фирми и мениджъри от сектора на високите технологии дискутираха проблемите на бранша във времето на глобалната финансово-икономическа криза. Най-общо оценките са, че тежкият период е време за анализ и преоценка, които ще доведат до нови решения за по-бързо излизане на IT фирмите от кризата.

В проучване на консултантската компания A.T.Kearney сред европейски фирми от различни браншове около 80 процента от анкетираните директори са заявили, че в месеците на криза е имало сериозен натиск върху тях за намаляване на бюджетите на IT отделите. Всичко това е довело до намаляване на поръчките към фирмите от сектора на високите технологии. Според доклад на Световната банка пък има няколко сценария за излизане на европейската икономика от кризата. Най-вероятният сценарий, който можем да очакваме, е през 2010 г. да има лек възход. След това - леки спадове, и чак след 2011, 2012 г. да започне устойчивото развитие нагоре. Българските IT фирми изпитват също трудностите на кризата, но до фалит специално на софтуерни фирми не се е стигало, посочиха мениджърите от бранша у нас. Сега, във времето на затишие, те генерират нови идеи и програми, които да дадат тласък на сектора след кризата. Ирена Младенова от A.T.Kearney посочва предимствата на българските фирми от сферата на високите технологии.
  
“България по принцип е в доста благоприятна позиция, ако говорим за аутсорсинг на услуги. От наше изследване на най-благоприятните аутсорсинг дестинации виждаме, че България е единствената европейска страна в Топ 15. Критериите за подреждането в него на държавите е всъщност привлекателността на финансовата система, квалифицираните кадри, качеството на бизнес средата. Водещите дестинации, и това не е учудващо, са  Индия, Китай, Малайзия, Тайланд. Доста анализатори очакват от тази криза да се роди следващото поколение лидери на пазара, включително и на IT сектора.”

Според Найден Неделчев, член Управителния съвет на Клуба на IT  мениджърите, “кризи ще има и в бъдеще, важното е фирмите да са подготвени за тях”, казва той. Във времена на икономическа и финансова стагнация един от най-важните компоненти за съхраняване на бизнеса е гъвкавостта на фирмите от високите технологии, смята Диана Стефанова, член  на УС на БАСКОМ /Българска асоциация на софтуерните компании/. Тя посочва, че приходите на софтуерните  фирми  в предходни години  са били 30-40 процента годишно, докато сега се въртят около нулата.

“Все повече фирми в софтуерния бранш съзнават, че бъдещето не е в продаване на лицензи – допълва тя. – В условията на криза е важно да започнем да разглеждаме софтуера като услуга. Гъвкавостта наистина е много важна.”
Българските софтуерни фирми осъзнаха, допълва Диана Стефанова, че трябва да залагаме на качеството, а не на цената. Много от клиентите идват в България,защото получават не просто услуги, а много добро качество. В IT сектора у нас вече има фирми, сертифицирани по най-високите международни стандарти, което е добър знак.
По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00