Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съвет одобрява компенсациите от 300 милиона евро за АЕЦ "Козлодуй"

Участниците в Европейския съвет, срещата на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз, одобряват компенсациите от 300 милиона евро за затварянето на реактори в АЕЦ "Козлодуй". Въпросът е поставен пред Европейския съвет от министър-председателя Бойко Борисов на официалната вечеря снощи. Участниците в Съвета заявиха, че ще направят необходимото като ръководители да се даде тази сума на България. Никой не изрази съмнение, че това трябва да стане, заяви премиерът пред български журналисти след края на Европейския съвет днес. Според него допълнителните компенсации се искат като начало, а по-нататък ще бъдат поискани още средства, защото реактори 3 и 4 имат възможност да работят още 20 години. Неотдавна Европейската комисия предложи да бъдат одобрени компенсации от 300 милиона евро за АЕЦ "Козлодуй", но изрично посочи, че сумата трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз /държавите-членки/. Българският министър-председател окачестви Европейския съвет, който продължи повече от час от предвиденото, като много тежък. Главната причина са били сложните дискусии по борбата с климатичните промени. Днес сутринта е имало работна среща между девет страни в Европейския съюз, които са поискали в крайното решение да бъде вписан текст, гарантиращ, че те няма да се превръщат в дарители на държави като Китай, Русия, Индия, Бразилия и когато трябва да има плащания за защита на околната среда, да има съобразяване с брутния вътрешен продукт на държавите и с тяхното моментно финансово състояние. Преговорите продължиха, докато големите и по-богати страни в Европейския съюз не приеха това искане. Мисля, че този един час повече разисквания може да спести на България 40-50 милиона евро годишно, отбеляза Бойко Борисов. Решено е да бъде създадена специална работна група по темата. Тя ще прецени колко точно ще трябва да плащат България и другите страни за финансиране на действия за борба с климатичните промени. Резултатите от работата й ще се приемат с консенсус или с пълно съгласие както бе при обсъждането на борбата срещу климатичните промени на завършилия Европейски съвет. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че скоро ще се състои извънреден Европейски съвет. На този съвет трябва да бъдат обсъдени проблеми, свързани с Лисабонския договор, включително и въпроса за първия президент на Европейския съюз. Според министъра на външните работи Румяна Желева, която също участва в Европейския съвет, датите на извънредния съвет може да са 11 или 12 ноември. Премиерът не уточни кой е неговият фаворит сред известните досега кандидати да заемат поста президент на Европейския съюз, като отбеляза, че всички сред тях има много добро отношение към България. Все пак обаче той даде силно положителна оценка на един от тях, министър-председателя на Люксембург и председател на Еврогрупата в момента Жан-Клод Юнкер.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00