Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хроника на музикалните събития

90 години читалище “Отец Паисий” гр. Сандански

Възникнало през Възраждането като духовен и просветен център, българското читалище и днес е основна културна институция.  Модерни танци, фолклорни ансамбли, вокални групи, самодейни театри и още много различни формации са в основата на дейността и на читалище “Отец Паисий” в гр. Сандански. Последната седмица на октомври беше празнична за целия град – с изложби, прожекции на филми и голям концерт беше отбелязана 90-ата годишнина от основаването му.

“В читалището се зароди моята любов към музиката, защото там бяха първите ми уроци по пиано - споделя Магдалена Христова – мениджър на читалището.- Завърших специалност "музикална педагогика",  започнах да преподавам пиано, а по-късно станах мениджър на читалището. Сега имам възможност да бъда в центъра на всяко събитие, свързано с дейността му. Това е традиционна институция, а ние много държим на традицията. В нашето читалище има няколко фолклорни формации, а детските формации непрекъснато се обновяват. Съвременните средства за комуникация много ни помагат. Направени са много записи, издадохме дискове с изпълнения на нашите състави. По повод 90-тата годишнина заснехме филм, който представя всички страни на дейността, която развиваме.
Читалището е създадено в село Свети Врач през 1919г. Десет години по-късно селото е обявено за град и получава името Сандански. След Балканската война генерал Тодоров, който ръководел военен щаб в Свети Врач, съдействал за основаването на това културно средище. Първото представление е на театралната трупа, която представила пиесата "Михалаки чорбаджи" от Иван Вазов. Така се поставя началото.”
В момента различните групи и състави обединяват над 300 самодейци, а броят им непрекъснато се увеличава. Тук е известният ансамбъл за народни песни и танци “Никола Вапцаров”, Мъжката фолклорна група, Китаро-мандолинния оркестър, Детска вокална група “Звънче” и др. Всички те са носители на редица международни отличия. От литературния кръг към читалището преди доста години излизат поетите Петър Караангов и Надежда Захариева. Гордост за всички е успешната кариера на тенора Симеон Симеонов, започнала в читалището на родния му град. За многообразните си инициативи ръководителите разчитат на приходите, които има читалището, както и на средствата, отпускани ежегодно от Министерството на културата. Така се осигурява безплатно обучение на децата, а за индивидуалните уроци по музика и езиковите курсове родителите им заплащат символични такси.

 

“Есенни хорови празници” за първи път в София

На 1 ноември – Деня на народните будители, завършиха “Есенните хорови празници”. Концертите бяха проведени в Криптата на храм-паметника “Св.Александър Невски”. Празниците са организирани от Столична община, Дом на културата “Средец” и със съдействието на Постоянната комисия за младежта и спорта към Столичния общински съвет. “Есенните празници” са посветени на Деня на народните будители и 130-годишнината от обявяването на София за столица на България. Инициатор и основен организатор е г-жа Лилия Тошева – директор на Дом на културата “Средец”.

“Празниците се превърнаха в ярка проява на почитта към всички, които творят духовност и я съхраняват за идните поколения – споделя тя. Сред безвремието, в което попада човек, влизайки в храма, публиката се откъсна  от забързания ритъм на всекидневието и се наслади на шестте хорови формации, които спокойно можем да наречем най-изящните посланици на България по света. Програмата беше открита от Детския хор на БНР с главен диригент академик Христо Недялков. Този хор вече 50 години шества по света и е спечелил безброй почитатели на българското хорово изкуство. Съвсем заслужено Европейската федерация на хоровете го удостои с титлата “посланик на европейската култура”. Всички изпълнения на децата бяха възторжено аплодирани от публиката. Младата хорова формация “Еуфония” с ръководител Веселина Драголова изненада със своя нестандартен репертоар и прецизното си изпълнение. А Камерна капела “Полифония”, която вече четири десетилетия е на сцената, представи своята програма с безупречен професионализъм. Младежката формация към “Хора на софийските момчета” пя на 1 ноември – деня, в който е създадена преди 12 години от своя диригент доц. Адриана Благоева. Църковните песнопения, които те изпълниха се сляха с атмосферата на това свято място. В програмата беше включен и хор “Васил Арнаудов” с диригент проф.Теодора Павлович. Съставът има забележителна биография, която включва две големи, шест специални и осемнадесет първи награди. Забележително беше и изпълнението на хор “Света Троица” под ръководството на Елианка Михайлова. Създаде се наистина празнично настроение, което ни изпълни с оптимизъм.” – допълва г-жа Тошева. А всички участници изказаха своето възхищение от добрата организация на събитието.

 

Международен конкурс за млади цигулари “Недялка Симеонова” – Хасково
 
От десетилетия в Хасково се провежда фестивал, посветен на голямата наша цигуларка Недялка Симеонова. Тя става известна през 20-те години на миналия век, когато изнася концерти по цял свят. По-късно преподава в Музикалната академия в София.

Проф. Ангел Станков връчва наградата на Педро Барето.

 

“Тази година за 34-ти път в нашия град се провеждат Фестивални дни “Недялка Симеонова” – разказва Татяна Димитрова, заместник кмет на община Хасково. Това е дългогодишна традиция, която общината съхранява и развива. Така ние имаме възможност да изразим своята признателност към именитата ни съгражданка. За пети пореден път беше проведен Конкурса за млади цигулари, който също носи името на Недялка Симеонова. Тази година състезанието беше много оспорвано. Участниците пристигнаха от седем страни – Австрия, Украйна, Сърбия, Молдова и др. Прослушванията се провеждат в Драматичния театър в Хасково, сред чудесната атмосфера, която създава реставрираната наскоро зала. Направена е възстановка на вида й от 1923 г., когато е построен театърът. Конкурсът вече е доста известен, участват млади цигулари със сериозни международни награди в своята биография. Възрастовите групи са три – до 16, до 19 и до 30-годишна възраст. Голямата награда “Недялка Симеонова” получи Тимур Мелник от Австрия. Във втората възрастова група поради големия брой изключително даровити деца бяха присъдени три първи награди. Оспорвана беше борбата и в най-малката възрастова група на конкурса. Много се радваме, че състезанието придоби вече голяма международна известност.” Председател на международното жури беше проф. Ангел Станков, който работи заедно с Боривое Младенович от Сърбия, Галина Буйновски от Молдова, Стефан Камиларов – българин, който живее в Австрия и проф. Недялчо Тодоров. Предлагаме ви изпълнение на Педро Барето – един от носителите на първа награда. Той е от Бразилия, но през последните години учи в България при Благородна Танева и проф. Минчо Минчев. “Това е и периодът на моето огромно израстване като инструменталист.” – споделя Педро, който вече има в репертоара си няколко български пиеси.

Снимки: автора

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05