Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще участва активно в европейската енергийна дипломация

\r\nМинистърът на външните работи Румяна Желева, посланикът на Кралство Швеция Пол Бейер (първият вляво), директорът на дипломатическия институт Димитър Събев (вдясно) по време на откриването на конференцията "Енергийна дипломация и интегрирана европейска политика за енергетика и климатични промени".
Снимка: БГНЕС

С конференция на тема „Енергийна дипломация и интегрирана европейска политика за енергетика и климатични промени” Дипломатическият институт при МВнР и Холандският институт за международни отношения „Клингендал” поставиха начало на обучителна програма по енергийна дипломация. Очакванията на МВнР са двете организации в сътрудничество с други университети и международни мозъчни тръстове да разработят концепция и програма, които да гарантират висок професионализъм на българските специалисти в енергийната дипломация.

Енергийната сигурност и борбата с климатичните промени вече имат глобален характер и ЕС все по-отчетливо поема ролята на глобален лидер, заяви на форума министърът на външните работи Румяна Желева. Това изисква от зараждащата се българска енергийна дипломация да работи с всеобхватен информационен ресурс и мащабен поглед. Румяна Желева подчерта, че България трябва да положи усилия за изграждането на информационно-аналитичен кръг от специалисти за енергийните потоци и проектите в региона. Министър Желева посочи още, че нараства значението на обмена на иновационни енергийни технологии със САЩ. Новите енергийни играчи като Китай, Индия, Бразилия, Австралия засега обаче остават извън обсега на българската енергийна дипломатическа програма. Според нея, особено внимание би трябвало да се обърне също на специфичните характеристики на руската енергийна политика и ролята на Русия в европейската и световната енергийна сигурност.

„Като непосредствена задача обаче бих определила необходимостта от развити механизми за консултации и сътрудничество в енергийната област между България, Гърция и Румъния, като този кръг обхване постепенно Турция, Сърбия и съседните страни – подчерта министър Желева. – Такова сътрудничество не само ще създаде необходимите енергийни междусистемни връзки, но ще доведе и до избягване на дублиращи дейности и непродуктивна конкуренция.”
 
Във връзка с проблемите по заплащането на доставките на газ между Русия и Украйна и риска от нова газова криза, която да засегне и България, министър Желева коментира за Радио България: 

„Проблеми трябва винаги да очакваме при положение, че сме 100 процента зависими по отношение на източниците и маршрута на газта. Това стана ясно по време на кризата в началото на тази година. Ние винаги трябва да бъдем много внимателни. Прогнозата ми е за топла зима, но винаги трябва да си напомняме за миналата студена зима, когато стотици домакинства останаха на студено. И да е отправна точка да действаме бързо. Ние наистина работим по всички проекти и възможни алтернативи България да се включи по печеливш начин в тях.”

По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Красотата на физиката представят с Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Забавни физични експерименти от всички области на физиката, демонстрации на методи за търсене на нови светове в Космоса, необходимите условия за да наречем една планета "близнак на Земята", среща с българските търсачи на екзопланети към катедра..

публикувано на 20.04.24 в 08:10
Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Велопоход в полза на страдащите от хемофилия се провежда в София, Пловдив и Варна

700 са българите, диагностицирани с хемофилия. От тях 100 са деца. Заболяването обикновено е наследствено, а препоръката към семействата е да изследват новородените си момченца още при раждането. Доскоро се смяташе, че само мъжете могат да бъдат..

публикувано на 20.04.24 в 06:35