Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България наваксва с изпълнението на програмите ФАР и ИСПА

\r\nЗам.-министър Лиляна Павлова: "Пътните проекти засега остават без финансиране от фондовете на ЕС. Но вече стартиралото изграждане на приоритетни  и стратегически транспортни артерии ще бъде довършено с национални средства."
Снимка: в. "Дневник"

ФАР и ИСПА са две от трите предприсъединителни програми, финансирани от ЕС, за подпомагане на страните-кандидатки за членство в общността. През миналата година ЕК замрази средствата по програма ФАР за България, заради установени нарушения и конфликт на интереси при одобрението и изпълнението на проекти за строеж на пътища. Бяха отнети и акредитациите на изпълнителните агенции ФАР в Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие. В резултат на това  стотици пътни проекти бяха спрени. Европейското финансиране по предприсъединителната програма ИСПА пък е за проекти, свързани с околната среда и пътната инфраструктура. Според доклад на Европейската комисия  за десет години България е усвоила едва 35 процента от финансирането, с което е разполагала, по трите предприсъединителни програми на общността – ФАР, ИСПА и САПАРД. В цифри това звучи така: от 1.367 млрд.  евро, заделени за България  по трите програми за тези години, сме усвоили едва 488 млн. евро. С изтичането на сроковете им на действие страната ни ще загуби безвъзвратно неусвоените средства, които всъщност са й жизнено необходими за развитие и изграждане на съвременна инфраструктура.  

От проектите по програма ИСПА в България Министерството на регионалното развитие и благоустройството управлява 3 проекта. Срокът за усвояване на европейските средства по тази програма изтича в края на следващата година и ако не бъде спазен, ще се лишим от тях. Зам.-министър Лиляна Павлова уточни: 

“Като цяло тези 3 проекта се изпълняват в рамките на  установените срокове. По два 2 от тях имаше рискови компоненти. Става дума за забавяне на строително-монтажните работи по т. нар. “Интегриран воден проект – Русе”. Поради създадения механизъм за мониторинг на този проект, както и на всички останали проекти, които ние управляваме, вече можем да отчетем наваксване. Имаме договореност с изпълнителя за напредване на строителните дейности. При графика, за който в момента сме се уточнили, се надяваме до догодина да успеем да изпълним проекта за водния цикъл на Русе, без да искаме удължаване на финансовия меморандум.”

Проектът за водния цикъл на черноморския град Бургас се изпълнява в срок, отчетоха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Същото важи и за проекта за пречиствателни станции за басейна на река Марица. Що се отнася до замразените средства от ЕК по ФАР за пътища, стана ясно, че 10-те пътни проекта с бенефициент бившата Агенция “Пътна инфраструктура”, /6 от които са изпълнени/, няма да се финансират с европейски средства. Направените проверки са установили двойно и тройно завишаване на стойността на проектите. Четирите от тези проекти обаче, които са в процес на строителство, ще бъдат довършени със средства от националния бюджет. 

“Ние ги оттегляме от финансиране по ФАР, защото по правилата на ЕК тези пътни проекти не могат да бъдат финансирани – обясни Лиляна Павлова. – От друга страна те имат голям социален ефект и значение за всички нас, които живеем и се движим по тези пътища. Това са все пътища, по които вървят строителни дейности, а идва зима и не можем да си позволим да ги оставим недовършени. От тази гледна точка е решението на правителството тези 4 договора да се довършат с национални средства.”

Министерството на регионалното развитие прави усилия да бъдат размразени средствата за други 214 договора по програма ФАР. За целта към ЕК е отправено предложение на страната ни да бъде наложена корекция от близо 5 млн. евро, които да се приспаднат от стойността на всички договори.

По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17