Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висок адреналин сред българската природа

За  все повече българи и чужденци покоряването на планински първенец или скачането от висок мост с бънджи е най-добрият начин да усетят българската природата и  да опознаят себе си.
Снимка: Дойчин Боянов

През почивните дни и ваканциите човек се опитва така да организира времето си, че да може да отърси от себе си натрупаната умора и напрежение и да се зареди с нова енергия. Разходките на чист въздух, общуването с природата и посещението на сгушени в пазвите на планината селища са най-сигурната антистрес програма. Но има една категория хора, които се освобождават от натрупаната умора като се впускат в екстремни физически преживявания, които повишават адреналина. За тях  покоряването на планински първенец или скачането от висок мост с бънджи е най-добрият начин да усетят природата, но да опознаят и себе си. С разнообразния си релеф и на места недокосната природа България има какво да предложи на търсачите на силни усещания!

Дойчин Боянов е председател на един софийски спортен клуб с интересното наименование „Вертикален свят”. За шестте години от създаването на клуба той е натрупал много впечатления за начина, по който хората сами търсят екстремните преживявания, за това как преминават през тях и какво чувство изпитват след като са преодолели някое голямо препятствие. Оказва се, че все повече българи и чужденци съчетават опознаването на българската природа с повишаване на адреналина. Ето как Дойчин Боянов, който се занимава вече почти 15 години с екстремни спортове, обяснява какво кара хората да търсят приключенията във „Вертикален свят”:

„Много от хората идват точно заради страха. И наистина – страховете са нещо, с което трябва да се бори човек, не да живее с тях. Разбира се, не мога да кажа, че винаги се получава и че изживяването е само положително. Понякога човек си налага сам насила да направи нещо. Да скочиш от 100 метра височина не е най-естественото нещо за природата на човека. Но в момента, в който се преодолее някакво препятствие, остава единствено удоволствието. За мен е много радостно, че след това същите тези хора идват отново. След като един път са се срещнали със своя страх, те идват, за да търсят вече само удоволствието.”

Всяка седмица се намират смелчаци, които скачат с бънджи от мостовете из цялата страна. Любимо място на авантюристите са мостовете край прохода Витиня и край градчето Клисура в Стара планина. Някои скачат и от високите мостове на северната ни магистрала Хемус, за да изживеят спиращия дъха полет към бездната. Не са малко и навитаците, които редовно участват в организираните от спортния клуб т.нар. бънджи турнета из България. По време на тези обиколки любителите на високия адреналин посещават някои исторически места и по-интересни природни забележителности. Обикновено този тип туристи предпочитат да къмпингуват на открито и са готови за всякакви предизвикателства. Затова те запълват свободното си време с планинско колоездене сред маркираните пътеки на Централна Стара планина, със скално катерене във Врачански Балкан или със спускане с т.нар. „тролей” над дълбока пропаст или река в Родопите, например. Това са все екстремни дейности, които са колкото приключение, толкова и изпитание на духа – твърдят познавачи. Най-малките смелчаци досега са били осемгодишни деца, а най-възрастният член на клуба е на 69 години и вече има записани в приключенската си биография над 180 скока. Какво се случва, когато първият страх е преодолян и започва да се преследва тръпката от удоволствието?

Ето мнението на Дойчин Боянов: „Тези неща имат и малко ефекта на пристрастяването. Хората искат да ги изпитват отново и отново и да повдигат летвата на възможностите си, което пък е свързано и с опасности. Почти всеки, който веднъж се е обърнал към нас, за да изживее наситения с напрежение миг, се завръща отново. А местата, от които скачаме, са доста разнообразни и затова предлагат различни преживявания.”

Снимки: личен архив

По публикацията работи: Лина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50