Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Радева, МБМД: „Ръстът на доверие към институциите говори за укрепване на държавността”

Хората поставят оценка „Добър 3.84” на кабинета на Бойко Борисов

В навечерието на стотния ден от управлението си премиерът Бойко Борисов сам оцени работата си с петица. Дали обаче неговата оценка се припокрива с тази на обществото? Социологическата агенция МБМД представи първото си национално представително проучване на обществените нагласи в навечерието на стотния ден от управлението на кабинета Борисов. В изследването, проведено чрез анкета по домовете в периода 30 октомври – 2 ноември, са участвали 1176 пълнолетни български граждани. Крайната оценка, която анкетираните поставят на работата на кабинета Борисов, е „Добър 3.84”.

Оказва се, че едва 20 на сто от българите очакват подобряване на положението в страната през идните месеци. Намалял е обаче процентът на хората, които имат песимистични нагласи за бъдещето (от 48 процента през април месец до 40 процента през октомври).
78 на сто от анкетираните харесват сегашното парламентарно мнозинство и категорично не желаят да има предсрочни избори – факт, който според социолога Мира Радева, говори за стабилна власт:

„Хората обичат да следват победителите и ако изборите бяха днес, партията на премиера Бойко Борисов – ГЕРБ, щеше да се радва на убедително мнозинство в Народното събрание и 147 депутатски места. С двайсет депутати по-малко щеше да има опозиционната БСП, а останалите партии биха запазили настоящите си позиции”. Според г-жа Радева едва в началото на следващата година, и по-специално през месеците февруари и март могат да се очакват по-сериозни сътресения в доверието към кабинет и управляващи. Причината е традиционно обусловена преходът от зима към пролет в България е тежък. Това е периодът, в който хората са изтормозени от зимните сметки, запасите са на привършване, а притесненията са най-изострени.

Според проучването на МБМД към настоящия момент има растеж в доверието към почти всички институции в държавата, като на първо място с 52 на сто одобрение е правителството, следвано от Българската православна църква и армията. Факт, който още веднъж потвърждава укрепването на държавността в България. Що се отнася до доверието към политиците, без изненада премиерът Бойко Борисов оглавява класацията с 63,6 на сто, следван от президента Георги Първанов и еврокомисар Меглена Кунева. Тази графика обаче се различава коренно от скалата, която показва доверието към настоящите министри, и тук, според директора на МБМД Мира Радева, е голямата изненада в проучването. Оказва се, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е вторият по популярност човек в държавата.

Моля, кликнете на аудио иконата, за да чуете анализа, който направи Мира Радева на този факт, както и още изводи от последното проучване на социологическата агенция МБМД.
По публикацията работи: Елена Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38