Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформата в ДАНС – неотложна необходимост

\r\n"Концепцията за реформа на ДАНС" бе темата на кръгла маса, провела се на 5 ноември. На снимката: Цветан Цветанов, Борис Велчев, премиерът Бойко Борисов и Иван Костов.
Снимка: БГНЕС

Само 20 месеца след като бе създадена, Държавната агенция „Национална сигурност” трябва спешно да се реформира. Серия от скандали с изтичане на класифицирана информация и вътрешни конфликти компрометираха не само добрия замисъл при формиране на службата, а и името на България като надежден евроатлантически партньор в сферата на сигурността. По думите на премиера Бойко Борисов, това породи дилемата, да я има ли службата или да бъде закрита. С идея да се сложи точка на проблемите и да се даде възможност на ДАНС да ги реши и осигури ефикасна система за защита на националната сигурност, в парламента се проведе кръгла маса по концепцията за реформа в ДАНС, представена от новия й шеф Цветлин Йовчев. Още повече, че в момента в НС тече приемане на второ четене на промени в законите за МВР и ДАНС. В дискусията се включиха и премиерът Борисов, главният прокурор Борис Велчев и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Борисов даде последен шанс на ДАНС да се реформира, така че да се бори наистина с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. „Най-голямата щета, която ни се нанесе от ДАНС от съществуването й досега, е сваленото доверие към България от партньорските служби”, посочи той и обясни, че едва преди дни, след съгласието на шефовете на големите чужди разузнавателни централи да работят с новото ръководство на ДАНС, се е решил въпросът за бъдещето на спецслужбата. По думите му, на ДАНС може да се гласува вот на доверие, но тя трябва да подготвя и предоставя справки и сигнали с годни за пред съда доказателства, както и надеждна информация за сигурността на страната. Премиерът Борисов очерта новите критерии за служителите на ДАНС така:

„Най-висока оценка ще получи този, който предостави данни за корупция не само за бившите, но и за сегашните министри, кметове, шефове на агенции, ако има такива. Това ще гарантира, че парите, които даваме за ДАНС, не отиват напразно. А те никак не са малко – 96 милиона лева. От тях 92 процента отиват само за заплати, т.е., те са доста големи. Но в последните 3 месеца се генерират само скандали. Ще се види после от всички подадени от ДАНС справки колко обвинения ще повдигне главният прокурор. Това е всъщност материалният израз на „промишленото предприятие” ДАНС, каква продукция дава. Несъществена информация от рода на това, че „първият сняг ще падне през декември”, пошегува се премиерът, не е нужна на никой. Всички гледат CNN, Евронюз – новините идват бързо. Но какво би се случило например, ако се изолира Украйна от газа – тази информация е ценна, изпреварваща, за да вземем ние необходимите решения. И ДАНС получава този кредит на доверие заради това. Можете да работите спокойно, но работата ви се оценява на практика от това, има ли подаден от вас качествен материал, въз основа на който прокурорите да могат да работят по-нататък. Г-н Йовчев се ползва с моето доверие, лично съм говорил с шефовете на партньорски служби. Имате открит път да работите добре.”

Премиерът Борисов препоръча още да се намалят шефовете в ДАНС, както и обслужващия персонал. От своя страна главният прокурор Борис Велчев препоръча поправка в закона за специалните разузнавателни средства, заради вратички в него, позволяващи да се използват събраните с тях данни за различни цели. Борис Велчев пожела още на ДАНС да си направи силен правен екип, за да е по-ефективна работа й с прокуратурата срещу корупцията по високите етажи.    

„Такъв правен екип, който да гарантира, че когато един материал пристига в прокуратурата, той съдържа в себе си от чисто правна гледна точка онзи минимум изисквания, въз основа на който ние можем на свой ред веднага да започнем работа по него, а не да се налага да го връщаме редица пъти за доуточнения или допълнителни проверки. Много ми се иска, пожела още Борис Велчев, когато в медиите се коментират теми, свързани с националната сигурност или с корупция по високите етажи на властта, реакцията постепенно да става „очакваме ДАНС да се самосезира”. Сега е обратното – прокуратурата трябва да се самосезира и да възложи на ДАНС проверка. Тоест, ДАНС няма нужда да чака. Тя трябва да бъде бърза, реактивна.”

По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00