Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жилищата в България: евтини и... недостъпни!

Снимка: Таня Харизанова

Дали възстановяването на развитите икономики ще върне растежа и на българския пазар на имоти. От бума до кризата – скритата стойност на недвижимите имоти в България. Жилищата у нас – евтини, но недостъпни. Ваканционните имоти – четири празни стени. Това са част от темите, които дискутираха представители на правителството, парламента, инвеститорите, строителите и банките на тематична конференция „В очакване на възстановяването” по време на Седмицата на недвижимите имоти на Балканите в края на миналата седмица.

Докато развитите икономики вече дават признаци за възстановяване, България вероятно ще остане в рецесия поне до средата на следващата година. Пазарът на имоти ще се активизира едва след като притокът на капитали се увеличи. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев очаква следващата година да бъде тежка, с големи ограничения.

„Бизнесклиматът в строителството продължава да се влошава. Цифрите сочат, че вървим надолу. От тази гледна точка безработицата също ще се увеличи – анализира рисковете пред българската икономика министър Плевнелиев. – Камарата на строителите в България очаква още 35 хиляди души да излязат на улицата, а оборотите в строителния сектор да паднат с около 32 процента. Прогнозите за 2010 г. са за спад на икономическия растеж, а следващите две – три години ще има растеж, но нисък. Кредитният портфейл на банките започва да се влошава и те ще продължат да бъдат консервативни. Правителството предприема реформи за подобряване на икономиката. Една от тях са антикорупционните мерки. Битката с корупцията е много важна, защото тя отслабва институциите и ги унищожава.”

По време на дискусията експертите в бранша стигнаха до извода, че предприемачите трябва да се съсредоточат върху качествени проекти с добра локация и приемливи цени, защото чуждестранните инвеститори все още се интересуват от влагане на средства в сектора. Представители на финансовия сектор заявиха, че банките ще продължават да кредитират бранша, но в сегашните условия са изключително предпазливи и не са склонни да рискуват.

„Секторът показа признаци на прегряване в годините на бума – казва Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. – Днес вече смело се говори за това, че сме допуснали в икономиката си балон, свързан с цените на недвижимите имоти. Но кризата оздрави имотния сектор и доведе до положителни сигнали. В ход е процес на стабилизиране на цените на жилищата, което е изключително важно за икономиката на страната.”

Жилищата в България се оказаха евтини и... недостъпни. Евтини, защото цените паднаха почти до себестойността им, а недостъпни, защото въпреки това не отговарят на доходите на домакинствата. Но кризата пък направи луксът достъпен! Защото спадът на продажбите извади на пазара голям брой качествени жилища на приемливи цени. За разлика от периода на бума, когато най-добрите имоти се купуваха още „на зелено” или се задържаха от предприемачите със спекулативна цел, днес предлагането на луксозни жилища превишава търсенето. Какво става с ваканционните имоти? Масовото строителство остави хиляди апартаменти празни. Предприемачите се опитват да се освободят от тях чрез промяна на предназначението им, т. е. от ваканционни жилища да ги превърнат във възстановителни центрове или туристически продукт.

Преди кризата строителните фирми у нас печелеха рекордните 100-150 процента от цената на имот. Сега нещата се обърнаха, а следващата година ще бъде решаваща за сектора. Затова днес стана актуален негласният девиз: „Ако не загубиш, значи си на печалба!”

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00