Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Белчев с артистичен юбилей

Снимка: БГНЕС

Композитор, певец, писател, режисьор – това е част от биографията на Михаил Белчев. Като дете пее в хор „Бодра смяна”, първите си стихове пише като ученик. Завършва режисура в Театралната академия “Черкасов” в Санкт Петербург.  Михаил Белчев е сценарист и режисьор на телевизионни спектакли, автор е на музика за театрални постановки и филми. Има издадени четири книги и шест албума. Тази година той отпразнува 40 години творческа дейност. Наскоро представи и новата колекция „Златни хитове”. „Това са два диска по 17 песни – общо 34. Изборът беше труден. Опитах се да ги подредя по драматургия, така че да бъдат приятни за слушане. Ако става дума за хронология – първа във времето е песента, с която заедно с Мария Нейкова станахме носители на І награда на международния фестивал „Златният Орфей” през 1969 година. Хубавото е, че намерих неин документален запис от награждаването ни в залата в Слънчев бряг. Той звучи в диска. Последната е „Младостта си отива”, разказа Михаил Белчев.

В новия албум на Михаил Белчев са включени и някои от най-хубавите дуети със съпругата му – Кристина Белчева. Тя е и първият читател на творбите му и най-верният му съдник. Половината от стиховете на песните в албума "Златни хитове" са на Михаил Белчев. Неслучайно по неговите строфи са писали музика много от класиците на българската поп песен – Борис Карадимчев, Александър Йосифов, Стефан Димитров, Найден Андреев… Михаил Белчев е горд от факта, че публиката е гласувала и избрала сред 15-те песни, които звучаха на концерта „Златните хитове на Златният Орфей” – три да бъдат по негов текст. По дългия си творчески път той е получавал награди, които признава, че не брои. Но ние ще отбележим последните му две. Едната е от Българската академия на науките и изкуствата, която на тържествено събрание по повод 140-годишнината от основаването си му връчи диплома за академик. „Това е награда, която ме задължава. Мисля, че си струва човек да живее в България и за българщината. Има още едно отличие, което взех – “Следовник на българските будители”. То ми беше връчено в Националната библиотека. Дава се от Върховния съвет на читалищата в България и е признание за това, че продължаваме да носим факел.” – думи на Михаил Белчев.

„Изпята поезия” – така нарича песните си той.  Искрен с публиката и радващ се на любовта й. В момента подготвя следващия си проект –
отново двоен диск, в който ще бъдат включени песни по стихове на твореца, изпети от негови колеги.

По публикацията работи: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15