Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белица ще става водеща туристическа дестинация

Ако искате да се откъснете от цивилизацията и да се потопите в неповторимата атмосфера на автентичния бит на едно планинско селище, Белица е точното място за вас
Снимка: Венета Николова

Малко хора, дори у нас, знаят за красотите на Белица. Наскоро обаче, планинското градче, смълчано сред склоновете на Рила, бе включено в специална туристическа мрежа, обхващаща най-атрактивните кътчета за екотуризъм в Европа. Това стана възможно благодарение на европейския проект EDEN за популяризиране на малко известни културни и природни забележителности на континента.

В рамките на този проект за втора поредна година у нас се проведе национален конкурс за „отлична българска дестинация”. След оспорвано състезание между различни общини, природни паркове и защитени зони, първото място в престижната класация бе отредено на град Белица. Сега този дивен кът от България, наред с още 21 туристически обекта из цяла Европа, се популяризира от ЕС чрез рекламни филми и клипове по различни сайтове и телевизионни канали. Впрочем Белица се намира в периферията на Национален парк Рила, който пък е включен в още една европейска мрежа – тази на PAN Parks, обединяваща най-добре защитените територии на Стария континент. И наистина, ако искате да се откъснете от цивилизацията, това е мястото! Може да бродите с дни по пътеките на планината, които се спускат в стръмни дерета, вият се край пенливи ручеи, а после се шмугват в гъсти вековни гори, без да срещнете следи от човешко присъствие.

Населените места в района, сред които и Белица, са разпръснати в подножието на Рила. Самото градче не блести с колорита на възрожденските ни центрове и етнографски селища. Повечето му къщи, строени по времето на социализма, са еднотипни и скучновати, но затова пък са потънали в зеленина и цветни лехи. Както на много други места у нас, и тук над керемидените покриви се извисяват кръстът на местната църква и минарето на джамията – красноречив символ на приятелското съжителство между две религиозни общности. През градчето ромоли бистра планинска река, а от близките гори приижда кристален въздух, ухаещ на смола. Но истинският чар на Белица се крие в неговото разположение. Приютен в южните подстъпи на Рила, заобиколен от възвишенията на още две планини – Родопа и Пирин, градът се посещава от ценители на красиви гледки, запалени фотографи и романтични души, търсещи уединение сред природата.

„По един проект на община Белица се обособиха 6 маркирани екопътеки, отделни места за отдих и почивка, както и наблюдателни кули – обяснява Мая Падарева от читалището на Белица. Всяка екопътека представя по различен начин невероятното ни природно наследство. Осигуряваме и гидове. Оказва се, че на хората им е много интересно да се движат по тези маршрути . За последните месеци около 300 организирани туристи са преминали по тях, но индивидуалните посетители са много повече. Надяваме се, че с включването на Белица в европейската мрежа EDEN, гостите ни многократно ще се увеличат.”

В околностите на Белица се разпростират едни от най-красивите и добре съхранени съобщества от бяла мура на Балканите. Планинските пътеки прекосяват усойни букови и смърчови гори, огласени от звучен птичи хор и пропити с дъх на влажен мъх. Една от тях отвежда до подножието на рилския връх Вапа, където на повече от 2 200 м. надморска височина се разстилат прозрачните води на две ледникови езера. В околностите ще видите циркуси и морени. Тук ясно личат последните следи от ледниците, владели Земята преди милиони години. Слънцето обича южните склонове на Рила.

През топлите месеци поляните й пъстреят от диворастящи билки и треви, а над тях се носят многоцветни облаци от пеперуди. Пърхащите същества изобилстват в тази част на планината, затова местните хора са разработили специален маршрут за опознаване на техните местообитания. Но най-известната атракция е паркът за реадаптация на танцуващи мечки, разположен сред хълмистите гори и слънчеви поляни в околностите на Белица.

Мецаните по цял ден се излежават на припек и се плискат в изкуствените водни басейни за радост на туристите, които могат да ги наблюдават и снимат от специалните площадки. През летния сезон туристическият поток, който се ниже край телените огради на парка, не стихва. Много хора се отбиват и в туристическия информационен център на Белица, за да научат нещо повече за планината и нейните обитатели. Градчето разполага с 4 къщи за гости и един по-голям хотел. Прилични условия срещу доста изгодни цени ще откриете и в почивните бази на близкия ски курорт Семково.

Местните предлагат маунтийн байкове под наем, конна езда, както и пикници с домашно приготвена храна сред природата. На почит тук е баницата във всичките й разновидности – приготвена с праз, с пиле, спанак или кисело зеле. Местните салати също не са за подценяване. Най-разпространена е салатата от зелените листа на цвекло, пресен чесън и кисело мляко. След като стабилно се подкрепите с типични за този край специалитети, може да продължите разходката си из Рила и да се наслаждавате на почти нереалната тишина, нарушавана понякога от птича песен или повея на вятъра. А безбрежните гледки към близките планински върхове, окичени с неотменните снежни шапки, ще ви изпълнят с усещане за свобода и желание отново да се завърнете тук, за да изживеете още едно приключение сред дивата природа на Рила.

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30