БНР издаде авторския албум на Ангел Заберски “Изповед”

Снимка: Архив

Седемдесет и петата годишнина на БНР е повод за цяла поредица събития, свързани с дългата история на нашата медия. Някои от тях са отдавна планирани и грижливо подготвяни. Други се случват неочаквано и носят емоцията и артистизма на личностите, които ги провокират. Преди дни генералният директор г-н Валери Тодоров представи последния албум, издание на БНР. Той се нарича “Изповед” и съдържа осемнадесет авторски песни на изтъкнатия български композитор проф. Ангел Заберски. Посветен на забележителната годишнина на БНР, дискът беше представен на импровизирана среща. Поводът – неочакваните подаръци, които маестрото направи за музея на медията. Проф. Заберски предостави някои от най-големите си награди, получени през годините – статуетката “Златният Орфей”, голямата награда от Международния конкурс за авторска песен – Барселона и др. За съжаление, липсваше наградата "Златен ключ", спечелена през 1966г. в Братислава за “Адажио” в изпълнение на Лили Иванова – при едно от последните земетресения статуетката е пострадала. Но песента все така звучи в ефира на БНР и е сред заглавията в колекцията, която ви представяме.

Проф. Заберски е един от най-талантливите наследници на традицията, създадена от доайена на българската забавна песен Йосиф Цанков. Завършил е Държавната музикална академия със специалност “пеене”, а негов учител е известният проф. Бръмбаров. През 50-те години на миналия век постъпва на работа в Предавания за чужбина /Радио България/. Пише песни за фонда на медията, както и инструментални пиеси, които обогатяват репертоара на Биг бенда на БНР. Той е един от основателите и преподавателите в Школата за естрадни певци на Радиото, в която получават образование и възможност за изява десетки известни имена от нашата сцена. По-късно Ангел Заберски става Главен художествен ръководител на Естрадата на БНА /до 19¬84/. Години наред преподава пеене във факултета “Джаз и поп” на ДМА, както и в Нов български университет. Той е един от първите наши творци, получили признание по света. Песни и инструментални пиеси, подписани от проф. Заберски, са издадени на плочи и партитури в Канада, Русия, Италия, Полша, Чехия, Германия, Куба и др.

“Изповед” е първият диск с творби на проф. Заберски, продуциран от БНР. В процес на подготовка е следващият албум, който ще представя и част от музиката, написана от него към театрални постановки, документални филми и др. В настоящия са включени още “Елегия” в изпълнение на Борис Гуджунов, “Една сълза” от репертоара на Кристина Димитрова и разбира се – “Бащината къща”. В изпълнение на Панайот Панайотов тази песен донесе на автора си “Златният Орфей” през 1980 г.

Още от рубриката

Петър Джурков: „Ние запалихме искрицата, а младите продължават традицията“

През 1971 г. Веселин Николов – саксофонист, композитор и търсещ човек, основава в Пазарджик една от най-емблематичните и уважавани български джаз формации. Три месеца по-късно е първият концерт на „Бели, зелени, червени“. За началото и..

публикувано на 14.11.18 в 11:00

Elephunky Trip – новият албум на Koka Mass Jazz

Константин Кацарски е артист, отдавна познат на родната публика. Перкусионист, барабанист и DJ, той дълги години бе част от Bluba Lu – формация, добила популярност с експериментаторското си търсене. Продължавайки тази тенденция, Косьо Кацарски създава..

публикувано на 13.11.18 в 10:30

"Мисията възможна" – Васил Петров представя "Синатра: Вегас-2"

След успеха на мегаспектакъла „Синатра: Вегас“ в края на миналата година, поп и джаз певецът Васил Петров е подготвил бляскаво продължение. На 12 ноември сцената на зала № 1 в НДК отново ще се превърне в елегантен джаз клуб в стила на Лас Вегас от..

публикувано на 09.11.18 в 10:28