БНР издаде авторския албум на Ангел Заберски “Изповед”

Снимка: Архив

Седемдесет и петата годишнина на БНР е повод за цяла поредица събития, свързани с дългата история на нашата медия. Някои от тях са отдавна планирани и грижливо подготвяни. Други се случват неочаквано и носят емоцията и артистизма на личностите, които ги провокират. Преди дни генералният директор г-н Валери Тодоров представи последния албум, издание на БНР. Той се нарича “Изповед” и съдържа осемнадесет авторски песни на изтъкнатия български композитор проф. Ангел Заберски. Посветен на забележителната годишнина на БНР, дискът беше представен на импровизирана среща. Поводът – неочакваните подаръци, които маестрото направи за музея на медията. Проф. Заберски предостави някои от най-големите си награди, получени през годините – статуетката “Златният Орфей”, голямата награда от Международния конкурс за авторска песен – Барселона и др. За съжаление, липсваше наградата "Златен ключ", спечелена през 1966г. в Братислава за “Адажио” в изпълнение на Лили Иванова – при едно от последните земетресения статуетката е пострадала. Но песента все така звучи в ефира на БНР и е сред заглавията в колекцията, която ви представяме.

Проф. Заберски е един от най-талантливите наследници на традицията, създадена от доайена на българската забавна песен Йосиф Цанков. Завършил е Държавната музикална академия със специалност “пеене”, а негов учител е известният проф. Бръмбаров. През 50-те години на миналия век постъпва на работа в Предавания за чужбина /Радио България/. Пише песни за фонда на медията, както и инструментални пиеси, които обогатяват репертоара на Биг бенда на БНР. Той е един от основателите и преподавателите в Школата за естрадни певци на Радиото, в която получават образование и възможност за изява десетки известни имена от нашата сцена. По-късно Ангел Заберски става Главен художествен ръководител на Естрадата на БНА /до 19¬84/. Години наред преподава пеене във факултета “Джаз и поп” на ДМА, както и в Нов български университет. Той е един от първите наши творци, получили признание по света. Песни и инструментални пиеси, подписани от проф. Заберски, са издадени на плочи и партитури в Канада, Русия, Италия, Полша, Чехия, Германия, Куба и др.

“Изповед” е първият диск с творби на проф. Заберски, продуциран от БНР. В процес на подготовка е следващият албум, който ще представя и част от музиката, написана от него към театрални постановки, документални филми и др. В настоящия са включени още “Елегия” в изпълнение на Борис Гуджунов, “Една сълза” от репертоара на Кристина Димитрова и разбира се – “Бащината къща”. В изпълнение на Панайот Панайотов тази песен донесе на автора си “Златният Орфей” през 1980 г.

Още от рубриката

Мирослава Кацарова: „Пловдив винаги е привличал свободолюбиви артисти, хора на духа“

Песента е най-краткото музикално произведение, което само за няколко минути може да разкаже цяла огромна история , да предаде дълбини и перспективи, в които да се потопиш – думи на Мирослава Кацарова, споделени дни преди..

публикувано на 22.01.19 в 13:56

Росен Драганов строи първия български орган в музея „Земята и хората“

Само след няколко месеца първият изцяло български орган ще изпита своята мощ, енергия и обсебваща сила в Музея с кристалите. Сред природните богатства на музея “Земята и хората” един млад български музикант преследва сизифовската си мечта и..

публикувано на 21.01.19 в 11:33
Снимка: архив

Стойностни произведения, различни стилове и красива музика в програмата на СО на БНР

Симфоничният оркестър на БНР започва 2019 г. с концерт на 18 януари в столичната зала „България“. Програмата, подбрана от гост-диригента Пламен Джуров, е пъстра и включва наистина стойностни произведения, достъпни и приятни за слушане, с..

публикувано на 17.01.19 в 14:02