БНР издаде авторския албум на Ангел Заберски “Изповед”

Снимка: Архив

Седемдесет и петата годишнина на БНР е повод за цяла поредица събития, свързани с дългата история на нашата медия. Някои от тях са отдавна планирани и грижливо подготвяни. Други се случват неочаквано и носят емоцията и артистизма на личностите, които ги провокират. Преди дни генералният директор г-н Валери Тодоров представи последния албум, издание на БНР. Той се нарича “Изповед” и съдържа осемнадесет авторски песни на изтъкнатия български композитор проф. Ангел Заберски. Посветен на забележителната годишнина на БНР, дискът беше представен на импровизирана среща. Поводът – неочакваните подаръци, които маестрото направи за музея на медията. Проф. Заберски предостави някои от най-големите си награди, получени през годините – статуетката “Златният Орфей”, голямата награда от Международния конкурс за авторска песен – Барселона и др. За съжаление, липсваше наградата "Златен ключ", спечелена през 1966г. в Братислава за “Адажио” в изпълнение на Лили Иванова – при едно от последните земетресения статуетката е пострадала. Но песента все така звучи в ефира на БНР и е сред заглавията в колекцията, която ви представяме.

Проф. Заберски е един от най-талантливите наследници на традицията, създадена от доайена на българската забавна песен Йосиф Цанков. Завършил е Държавната музикална академия със специалност “пеене”, а негов учител е известният проф. Бръмбаров. През 50-те години на миналия век постъпва на работа в Предавания за чужбина /Радио България/. Пише песни за фонда на медията, както и инструментални пиеси, които обогатяват репертоара на Биг бенда на БНР. Той е един от основателите и преподавателите в Школата за естрадни певци на Радиото, в която получават образование и възможност за изява десетки известни имена от нашата сцена. По-късно Ангел Заберски става Главен художествен ръководител на Естрадата на БНА /до 19¬84/. Години наред преподава пеене във факултета “Джаз и поп” на ДМА, както и в Нов български университет. Той е един от първите наши творци, получили признание по света. Песни и инструментални пиеси, подписани от проф. Заберски, са издадени на плочи и партитури в Канада, Русия, Италия, Полша, Чехия, Германия, Куба и др.

“Изповед” е първият диск с творби на проф. Заберски, продуциран от БНР. В процес на подготовка е следващият албум, който ще представя и част от музиката, написана от него към театрални постановки, документални филми и др. В настоящия са включени още “Елегия” в изпълнение на Борис Гуджунов, “Една сълза” от репертоара на Кристина Димитрова и разбира се – “Бащината къща”. В изпълнение на Панайот Панайотов тази песен донесе на автора си “Златният Орфей” през 1980 г.

Още от рубриката

Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев

Все по-често наричаме 90-ия сезон на Софийската филхармония „звезден“ – съвсем заслужено, като се има предвид наситената програма, в която са включени десетки големи имена от нашата и световните сцени. Предстои още един от концертите, посветени на..

публикувано на 18.04.19 в 11:18

Electronic Dreams – нов проект на Мирослава Кацарова

На 17 април в София и на 18-и в Пловдив Мирослава Кацарова ще представи нов проект, озаглавен Electronic Dreams. Той е посветен на взаимодействието между акустични инструменти и електронни изразни средства. Певицата е избрала отново месец април за..

публикувано на 16.04.19 в 10:53

Ангел Заберски-син: „Импровизацията ми дава свобода…“

Ангел Заберски-син и неговото трио представят новия си албум с концерт на 18 април, в зала № 6 на НДК. Like Jazz-Volume 2 е третият съвместен албум на джаз пианиста и „музикалните хамелеони“, както на шега нарича своите колеги във формацията –..

публикувано на 15.04.19 в 13:08