Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български антарктици участват в международен проект за глобалното затопляне

Проф. д-р Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт и членовете на 18-ата поредна експедиция до българската полярна база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън.
Снимка: БГНЕС

Първите шест учени от 18-ата българска антарктическа експедиция заминаха за българската база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън. България е една от 30-те държави в света, които имат свои изследователски бази на ледения континент. Страната ни е и сред двайсет и осемте постоянни членки на Антарктическия договор, които са с право на глас и на вето относно съдбата на континента. Задачата на първите български антарктици ще бъде да оборудват построените през последните две години две нови постройки, едната от които е научна лаборатория. Изследователската работа на Антарктида ще продължи три месеца и в нея ще вземат участие 23-ма български учени. Всяка експедиция е различна, но тази носи емоцията на младостта, тъй като повечето от участниците в нея са млади хора, коментира проф. Христо Пимпирев, ръководител на експедицията и директор на Българския антарктически институт. Ето какво още каза той:

“Втората част на експедицията през януари и февруари ще бъде фокусирана основно върху научните програми. Ще работим по един международен проект, свързан с глобалното затопляне. Той се реализира съвместно с Испания и Португалия и е подкрепен от ЕК, тъй като полярните региони са най-чувствителни на климатичните промени. С работата си по този проект ще осигурим научни резултати от най-студената част на Земята, които ще помогнат изключително много да разберем причините за глобалното затопляне и ще помогнат на световната научна общност да даде нови научни данни на политиците, за да се предприемат мерки за предотвратяването на този световен проблем. Освен това ще работим по един дългогодишен проект към Министерството на околната среда и водите. По него ще изследваме геоложкия строеж и минерализациите около базата, тъй като тази част на Антарктида е много богата на различни природни ресурси – мед, злато, сребро. Паралелно с това ще изследваме екологията и как човешкото присъствие влияе на тази уникална чиста среда. Ще продължим също проучванията на биоразнообразието на растителния и животински свят.”

Международният проект за климатичните промени, по който работят българските учени, е с продължителност три години. Той се финансира от научните фондове на Португалия и Испания и е на стойност около 800 000 евро. По проекта е закупена за българската база нова моторна лодка. Миналата година изследователите са направили 10-метров сондаж в замръзналата почва в района на българската база на о-в Ливингстън и са поставили чувствителни сензори за измерване на температурата в дълбочина. “Това ще ни помогне да разберем как се е променял климатът през последните няколко столетия, както и да направим прогнози за бъдещето”, обяснява проф. Пимпирев.

По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00