Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България 2009-2013 – икономически визии за европейско развитие

“Всеки отрасъл, който е печеливш и в който България е конкурентноспособна, трябва да се развива”, казва председателят на Български икономически форум Георги Табаков.
Снимка: БГНЕС

Това е темата на тазгодишния Български икономически форум, който събира на едно място правителството и бизнеса в дискусии  за бъдещето на  финансите, енергетиката, инфраструктурата, телекомуникациите и екологията след излизане на страната от кризата. Откриването на двудневния форум е тази вечер, а утре е деловата му работа. Ще присъстват ресорните министри на икономиката, финансите, регионалното развитие, земеделието и екологията. Над 600 представители на администрацията, бизнеса и неправителствения сектор са заявили участие в сесиите, разделени в три потока.

В рамките на първото направление “Финанси и еврофондове” се очаква интензивен макроикономически дебат, като същевременно ще се представят всички европейски програми, чрез които бизнесът може да търси финансиране в условията на криза. Вторият поток е посветен на “Инфраструктурата – енергетика, телекомуникации и транспорт”. Този важен сектор има нужда от голям обем инвестиции, свързани с изграждането на магистрали към съседните държави, но за съжаление единственият свеж ресурс на страната сега са европейските фондове. Третото направление включва традиционния екологичен форум “Инвестиции в околната среда за по-добро качество на живот”, този път посветен на отпадъците.

Целта на организаторите на форума е да се говори най-вече за времето след кризата. България трябва да покаже отсега своите конкурентни предимства, да развие капитала вътре в страната и да привлече нови инвеститори. Защото след излизане от кризата се очаква инвестиционен интерес към държавите от ЮИЕ. От това, в какво състояние ще излезе всяка страна от кризата, зависи дали инвеститорите ще се насочат към нея или ще се ориентират в друга посока. Голяма част от инвестиционните проекти у нас са замразени поради кризата, но инвеститорите имат намерение да ги продължат. Но дали тези проекти ще останат у нас, зависи от стабилността на страната.

Колкото по-бързо и ефективно България усвои средствата от европейските фондове, толкова по-бързо ще излезе от кризата. „Необходими са ни инвестиции в момента. Необходимо ни е запазване на финансовата стабилност и валутния борд”, коментира председателят на Български икономически форум Георги Табаков. Парите от еврофондовете ще компенсират намаления приток на капитали у нас поради свиване на чуждестранните инвестиции, дохода от туризма и спадналия търговски обмен. Освен това чуждите банки  наложиха рестриктивна политика и на нашия пазар, което намали кредитирането на бизнеса. “Всеки отрасъл, който е печеливш и в който България е конкурентноспособна, трябва да се развива”, казва Георги Табаков. Организаторите на форума са единодушни, че България трябва да разчита много повече и на капитала, който се намира на територията на страната. Защото изправянето на икономиката ще стане и благодарение на компаниите, които работят у нас, особено в секторите на инфраструктурата и които винаги са дърпали икономиката напред.

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25