Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години Базова екологична обсерватория „Мусала”

Снимка: bas.bg
На 2925 метра надморска височина, на връх Мусала - първенеца на Рила, е изградена най-модерната екологична обсерватория в Източна Европа. Оборудвана със съвременна измервателна техника и разположена на най-високата точка на Балканите, обсерваторията е уникална по рода си. Построена е на мястото на изгорялата през 1984 г. Космическа станция на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН (ИЯИЯЕ). След няколкото неуспешни опита за възстановяването на старата станция учените от института начело с проф. Йордан Стаменов стигат до извода, че един ядрен и физически център би могъл съвсем естествено да разшири своите проучвания към всичко, което ни заобикаля. Те предлагат на Министерството на околната среда и водите проект за изграждане на базова екологична обсерватория /БЕО/ на това място.
Ето какво разказва още за Радио България проф. Йордан Стаменов, ръководител на БЕО „Мусала”: „Проектът бе одобрен през 1997 и получихме скромни средства за възстановяването на станцията. Така на 29 септември 1999 година станцията отново отвори врати за учените. Очакваше се и допълнително финансиране за апаратурата. Една от целите на проекта бе информацията от станцията да постъпва в реално време в телекомуникационния център на Института за ядрени изследвания и от там да се разпространява в интернет.”
С инсталирането на първите уреди в обсерваторията по съвместния френско-български проект за мониторинг и управление на околната среда в Рила започват и първите замервания на замърсяването на въздуха. Следват други три проекта по Пета и Шеста рамкови програми на Европейската комисия, които осигуряват допълнителни средства за специалната апаратура на обсерваторията. Благодарение на това, отбелязва проф.Стаменов, тя заработва като съвременен научноизследователски комплекс: „Паралелно бяха развити няколко направления за изследване на физико-химичния състав на атмосферата, космическото лъчение и радиоекологията. Всичко това беше направено за три години. В момента на сайта на екологичната обсерватория могат да се видят в реално време 39 различни параметри на атмосферата. Тази информация постъпва в европейската мрежа за следене на радиационния гамафон.”

По думите на проф. Стаменов обсерваторията се намира на място, където атмосферният слой е най-подходящ за наблюдение на трансграничния пренос на замърсители на околната среда. „Високопланинските екосистеми са много чувствителни и веднага реагират на промените – обяснява той. – Приборите за измерване на космическия фон са разработени в Института за ядрени изследвания на БАН – допълва проф. Стаменов. – Това, към което се стремим, е максимална степен на надеждност на системата независимо от външните условия – гръмотевични бури, прекъсване на електрозахранването и т.н. Целта е да не се прекъсва процесът на измерванията и да се предоставя непрекъснат поток от данни. По този начин се осигуряват отговори на редица въпроси, свързани с глобалните климатични промени.”

Обсерваторията разполага с три лаборатории и стаи за живеене на основния състав от трима души. Има и възможност за подслоняване на 15 членове на научни експедиции, както и посетителски център. В научните изследвания на БЕО „Мусала” активно участват както български учени от БАН, така и чуждестранни институти и университети от Франция, Дания, Германия, Русия и Люксембург. 
По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43