Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години Базова екологична обсерватория „Мусала”

Снимка: bas.bg
На 2925 метра надморска височина, на връх Мусала - първенеца на Рила, е изградена най-модерната екологична обсерватория в Източна Европа. Оборудвана със съвременна измервателна техника и разположена на най-високата точка на Балканите, обсерваторията е уникална по рода си. Построена е на мястото на изгорялата през 1984 г. Космическа станция на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН (ИЯИЯЕ). След няколкото неуспешни опита за възстановяването на старата станция учените от института начело с проф. Йордан Стаменов стигат до извода, че един ядрен и физически център би могъл съвсем естествено да разшири своите проучвания към всичко, което ни заобикаля. Те предлагат на Министерството на околната среда и водите проект за изграждане на базова екологична обсерватория /БЕО/ на това място.
Ето какво разказва още за Радио България проф. Йордан Стаменов, ръководител на БЕО „Мусала”: „Проектът бе одобрен през 1997 и получихме скромни средства за възстановяването на станцията. Така на 29 септември 1999 година станцията отново отвори врати за учените. Очакваше се и допълнително финансиране за апаратурата. Една от целите на проекта бе информацията от станцията да постъпва в реално време в телекомуникационния център на Института за ядрени изследвания и от там да се разпространява в интернет.”
С инсталирането на първите уреди в обсерваторията по съвместния френско-български проект за мониторинг и управление на околната среда в Рила започват и първите замервания на замърсяването на въздуха. Следват други три проекта по Пета и Шеста рамкови програми на Европейската комисия, които осигуряват допълнителни средства за специалната апаратура на обсерваторията. Благодарение на това, отбелязва проф.Стаменов, тя заработва като съвременен научноизследователски комплекс: „Паралелно бяха развити няколко направления за изследване на физико-химичния състав на атмосферата, космическото лъчение и радиоекологията. Всичко това беше направено за три години. В момента на сайта на екологичната обсерватория могат да се видят в реално време 39 различни параметри на атмосферата. Тази информация постъпва в европейската мрежа за следене на радиационния гамафон.”

По думите на проф. Стаменов обсерваторията се намира на място, където атмосферният слой е най-подходящ за наблюдение на трансграничния пренос на замърсители на околната среда. „Високопланинските екосистеми са много чувствителни и веднага реагират на промените – обяснява той. – Приборите за измерване на космическия фон са разработени в Института за ядрени изследвания на БАН – допълва проф. Стаменов. – Това, към което се стремим, е максимална степен на надеждност на системата независимо от външните условия – гръмотевични бури, прекъсване на електрозахранването и т.н. Целта е да не се прекъсва процесът на измерванията и да се предоставя непрекъснат поток от данни. По този начин се осигуряват отговори на редица въпроси, свързани с глобалните климатични промени.”

Обсерваторията разполага с три лаборатории и стаи за живеене на основния състав от трима души. Има и възможност за подслоняване на 15 членове на научни експедиции, както и посетителски център. В научните изследвания на БЕО „Мусала” активно участват както български учени от БАН, така и чуждестранни институти и университети от Франция, Дания, Германия, Русия и Люксембург. 
По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05