Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Mистерията на българските гласове

В историята на българското изпълнителско изкуство има забележителни събития, към които често обръщаме поглед. Не само заради удоволствието да съпреживяваме отново и отново успехите на нашите музиканти. Макар и отдавна отминали, тези събития продължават да са извор на вдъхновение за младите певци и инструменталисти, които едва сега поемат пътя към световните сцени, както и за всички, които обичат българската народна музика.
Нека се върнем малко повече от две десетилетия назад – към първите големи успехи на "Мистерията на българските гласове" отвъд океана.
Основан през 1952 г. в БНР, хорът в началото носи друго име. Създаден е по идея на дългогодишния главен редактор на редакция “Народна музика” Георги Бояджиев, а първият диригент е Борис Петров. Формацията работи под ръководството на още няколко изтъкнати диригенти. В репертоара й са песни, създадени специално за състава от композиторите Христо Тодоров, Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман и редица още големи имена.
След като няколко пъти е номиниран за престижната награда “Грами”, през 1990 г. хорът я получава за диска ''Мистерията на българските гласове'' – част втора, продуциран от Марсел Селие. Тази колекция излиза през 1987 г. и предизвиква истински “бум”. Хорът триумфира по големите световни сцени, но вече под името “Мистерия на българските гласове”. Диригентът, който извежда певиците до този истински професионален връх е проф. Дора Христова. Пресата в цяла Европа, Азия, Америка и Африка обсипва със суперлативи техните изяви. На първото турне в САЩ заедно с тях е Лорен Броди – американка, почитател и изследовател на българската народна музика. Тя е приятел на хора, познава певиците и тяхната диригентка от 1969 г., когато за пръв път посещава страната ни.
 “Оркестърът и хорът на БНР репетираха на едно и също място – в центъра на София. Тъй като аз се интересувах от българските народни песни, започнах да посещавам репетициите им. Много голямо удоволствие беше за мен да слушам на живо тези прекрасни изпълнителки, които познавах само от грамофонните плочи. Бяха много добри тогава. Запазили са високия си професионализъм и до днес.” – разказва Лорен. А при спомена за първата среща на американската публика с изкуството на “Мистериите...”, не може да скрие вълнението си.
“Това беше първото им турне в САЩ. Тогава направиха истински фурор. Залите бяха претъпкани – най-престижните и най-големите зали на Ню Йорк и сан Франциско. Всички видни музиканти дойдоха да ги чуят. Просто нямаше човек, който да не знае, че има такъв хор в Ню Йорк, да не знае, че има такава държава България, и че музиката на България е чудесна. Класически и джаз музиканти, интелектуалци и хора на изкуството – всички се възхищаваха на “Мистерията...”. Всички говореха за тях, много се хареса изпълнението им, съвместно с прочутия американски “Кронос квартет”. Не помня такива ентусиазирани овации! Бях с тях и в Сан Франциско. И там беше същото – бурни аплодисменти, хората ставаха на крака, следваха непрестанни интервюта за пресата и телевизиите. Преди това – в продължение на двадесет години аз говорех на моите приятели и познати за българския фолклор, за България. Всички реагираха по един и същи начин: “България? Къде е това?” Само за няколко дена “Мистерията на българските гласове” промени това. Беше огромна реклама за България и за българската култура.”
Това, което г-жа Броди разказва е само един от многобройните звездни моменти в биографията на хора. Повече от пет десетилетия “Мистерията...” е сред културните посланици на страната ни по цял свят. Съставът е почетен член на Световното движение “Екофорум за мир” към ООН, а от 2007 г. е “Културен посланик” на Европейския съюз. Към тези признания и отличия можем да добавим още много…
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05