Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Княз Игор" за първи път е на сцената на Софийската опера

Операта "Княз Игор" от Бородин за първи път е на сцената на Софийската опера - в нов прочит на проф. Пламен Карталов. Премиерата е тази вечер от 19.00 ч., съобщиха от операта. Сред солистите са Александър Крунев и Петър Данаилов - в ролята на княз Игор Светославович, Радостина Николаева и Татяна Спиридонова - Ярославна, Александър Носиков и Юлиан Константинов - княз Галицки, Ангел Христов, Петър Бучков, Светозар Рангелов - хан Кончак, Цвета Сарамбелиева - Кончаковна. Диригент е Григор Паликаров. Сценографията е на Борис Стойнов, костюмите - на Светла Калайджиева, хореографията - на Асен Гаврилов. "Новото и основният ми стимул за един нетрадиционен и бляскав финал на операта "Княз Игор" се базират на три основни аргумента, обяснява Пламен Карталов. Първият - операта, писана от Бородин повече от 18 години, остава незавършена. На Глазунов се дължи авторството на последното действие, подпомогнат от оркестрацията на Римски-Корсаков. Вторият аргумент е задълбоченото ми проучване на историческите събития, свързани с похода на княз Игор срещу половците през 1185 г. Това ми помогна да се убедя, че в музикално-драматичната концепция на Бородин княз Игор не е "положителният" герой. Неговото тщеславие, амбиции за власт и завист към успяващия киевски княз Светослав са измъчвали душата му и той тайно, с най-близките си принудително събира войска за война срещу половците и ги напада. Третият аргумент за "дързостта" ми към по-съвременна редакция на финала на шедьовъра на Бородин е необходимостта от послание - да се върви напред с поуките от грешките, с изгаряне на омразата и противопоставянето, с обединение и даване на път на новото, на крилата на раждащата се любов между хората и народите. Без това в съвременната цивилизация не може да се върви истински напред", отбелязва режисьорът. Според него разместването на някои сцени е допринесло за окрупняването на музикално-сценичната форма и за динамизирането на фабулата. Карталов е благодарен на бележития руски режисьор Борис Покровски, окуражил го за редакцията и новата музикално-сценична адаптация, както и на главния диригент на Киевската национална опера Владимир Кожухар. "Водещото е не епичната интерпретация, а иносказателното обобщение на трагизма на главния герой Игор, противопоставен на благородството на неговия враг, който с нищо не го е заплашвал, даже го третира като свой приятел, запазвайки честта му. Универсалният смисъл на колизията на човешката личност и съдбата на героите свързвам с функциите на трите древни християнски символа - житната нива, пътя и кръстопътя и ореола," обяснява Пламен Карталов. Той поставя операта за трети път. Първите два пъти - на открито, с огромни масови сцени, каскадьори, пиротехника, с адрес към широката публика. Първият път прави пълната версия, с финала на Глазунов, а втория - сегашната версия, изпълнена и концертно с голям успех на престижния фестивал Сантандер в Испания.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15