Президентът Георги Първанов връчи държавни отличия на Михайло Пантич и Сърджан Пириватрич

Снимка: БГНЕС
Президентът Георги Първанов връчи орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен, на сръбския писател и литературен критик Михайло Пантич за изключителния му принос за популяризиране на българската история и култура в Сърбия. Георги Първанов връчи Почетния знак на държавния глава на сръбския учен Сърджан Пириватрич за приноса му в развитието на добросъседските отношения, духовното общуване и приятелство между българския и сръбския народ, и за популяризиране на българската история и култура в Сърбия. Държавният глава отбеляза, че издаването на сръбски език на книгите "Христоматия на българската литература" и "История на България" допринася за популяризирането на българската история и култура в Сърбия и това е най-прекият път за по-доброто взаимно опознаване. Проф. Михайло Пантич, заедно с доц. Дарина Дончева, са съставители на "Христоматия на българската литература". Книгата е единственото досега всеобхватно представяне в Сърбия на новата българска литература и показва основните етапи от нейното развитие. Книгата "История на България", чиито автори са изтъкнати български историци, е редактирана от Сърджан Пириватрич. Президентът Първанов посочи, че Михайло Пантич в продължение на години е водеща фигура в развитието на двустранните духовни отношения и неизменно демонстрира уважителното си отношение и приятелските чувства към България. Пантич е представител на сръбската интелигенция, който се отличава с ново европейско разбиране за смисъла и характера на добросъседството, за духовното общуване и приятелство между двете страни, и е последовател в активността си за отстояването на тази своя позиция, заяви президентът Първанов. Той посочи, че Сърджан Пириватрич е един от сръбските историци, които подчертават предимно българския характер на историята на вардарските славяни, особено на Самуиловото царство. Михайло Пантич отбеляза, че историята на българо-сръбските културни връзки е изключително дълга и това, което правят със Сърджан Пириватрич днес, не е нищо друго, освен да продължават тези отношения. Пантич посочи, че възприемат отличията не единствено като личен акт, а като акт на по-нататъшно задълбочаване на двустранните отношения между България и Сърбия.

Още от рубриката

Зала за тенис „София”

Във виенската зала Рингтурм се открива изложба, посветена на българската архитектка Стефка Георгиева

Настоящата изложба във Виена представя архитектурните творби на Стефка Георгиева, които са сред най-ярките примери за универсален архитектурен език, използван от архитектите през втората половина на ХХ век, независимо от коя страна на Желязната завеса..

публикувано на 27.06.19 в 15:30

Празник на българското кино започва в Рим

С идването на лятото настава време и за Фестивалът на българското кино в Рим . И тази година организаторите на събитието – актрисата Жана Яковлева и целият екип на ръководения от нея Български културен институт в италианската столица, обещават..

публикувано на 27.06.19 в 12:07

Салон за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик

Творбите на художници, които извикват върху платното най-чистите и пасторални картини от своето детство, красят първия у нас Салон за наивистично и интуитивно изкуство. Колекцията се разполага на два етажа в художествената галерия в Белоградчик –..

публикувано на 21.06.19 в 08:00