Президентът Георги Първанов връчи държавни отличия на Михайло Пантич и Сърджан Пириватрич

Снимка: БГНЕС
Президентът Георги Първанов връчи орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен, на сръбския писател и литературен критик Михайло Пантич за изключителния му принос за популяризиране на българската история и култура в Сърбия. Георги Първанов връчи Почетния знак на държавния глава на сръбския учен Сърджан Пириватрич за приноса му в развитието на добросъседските отношения, духовното общуване и приятелство между българския и сръбския народ, и за популяризиране на българската история и култура в Сърбия. Държавният глава отбеляза, че издаването на сръбски език на книгите "Христоматия на българската литература" и "История на България" допринася за популяризирането на българската история и култура в Сърбия и това е най-прекият път за по-доброто взаимно опознаване. Проф. Михайло Пантич, заедно с доц. Дарина Дончева, са съставители на "Христоматия на българската литература". Книгата е единственото досега всеобхватно представяне в Сърбия на новата българска литература и показва основните етапи от нейното развитие. Книгата "История на България", чиито автори са изтъкнати български историци, е редактирана от Сърджан Пириватрич. Президентът Първанов посочи, че Михайло Пантич в продължение на години е водеща фигура в развитието на двустранните духовни отношения и неизменно демонстрира уважителното си отношение и приятелските чувства към България. Пантич е представител на сръбската интелигенция, който се отличава с ново европейско разбиране за смисъла и характера на добросъседството, за духовното общуване и приятелство между двете страни, и е последовател в активността си за отстояването на тази своя позиция, заяви президентът Първанов. Той посочи, че Сърджан Пириватрич е един от сръбските историци, които подчертават предимно българския характер на историята на вардарските славяни, особено на Самуиловото царство. Михайло Пантич отбеляза, че историята на българо-сръбските културни връзки е изключително дълга и това, което правят със Сърджан Пириватрич днес, не е нищо друго, освен да продължават тези отношения. Пантич посочи, че възприемат отличията не единствено като личен акт, а като акт на по-нататъшно задълбочаване на двустранните отношения между България и Сърбия.

Още от категорията

Събирачът на ютии – художникът Димитър Добрев от Пловдив

От една идея, започнала на шега се ражда цяла колекция, толкова разнообразна, че да бъде представена в своеобразен музей на ютиите. От най-старите, работещи на въглени до електрическите, с различни размери, някои от тях – същински произведения на..

публикувано на 12.10.19 в 08:00

Рафаела Рафаелова – артистът, чието въображение няма граници

Какво е усещането да рисуваш една картина, ако си част от нея? Това е въпрос, който би си задал всеки, прочел за Рафаела Рафаелова и нейното хоби, заемащо важна част от живота ѝ. Тя е един от първите VR артисти в България и отговаря на въпроса,..

публикувано на 11.10.19 в 11:31

Даниела Костова – художничката, която опакова Рингтурм и изследва природните стихии

В началото на лятото една арт-инсталация прикова вниманието на виенчани – от върха на кулата “Рингтурм” се спусна огромна фотография на бебе космонавт, върху чийто скафандър е кацнал бял гълъб с разперени криле. С проекта си “Мечти за бъдещето”..

публикувано на 10.10.19 в 12:30