Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2010 – крачка към излизане на страната от икономическата криза

Икономическият анализатор Георги Прохаски коментира бюджета за 2010 г.
Снимка: БГНЕС

През седмицата българският парламент окончателно прие Закона за държавния бюджет на страната за следващата година. Премиерът Бойко Борисов благодари на депутатите, като подчерта, че „на всички ни се иска той да има повече пари, но трябва да се съобразяваме с реалността.” Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков го определи като „единствения възможен за тази година”. България има още четири трудни месеца, след което се очаква да започне съживяване на икономиката. Антикризисната програма на правителството работи и това ще си проличи през пролетта, коментира Симеон Дянков.

За първи път от 10 г. насам в държавния бюджет е заложен дефицит. Недостигащите в хазната 1,5 млрд. лв. ще се компенсират от външни и вътрешни заеми, както и от приватизация. В бюджета за 2010 г. са заложени над 17 милиарда лв. приходи, като 15 милиарда от тях са планирани да постъпят от данъци. Почти 8 милиарда лева са заложените в бюджета разходи за следващата година. Данъчни промени не се предвиждат, а осигуровките ще се намалят с 2 процента. Коментар по темата за Радио България направи икономическият анализатор Георги Прохаски, съпредседател на Центъра за икономическо развитие.

Министър Дянков определи бюджета за 2010 г. в парламентарната зала като „крачка за излизане на страната от икономическата криза”.

Този бюджет е по-скоро поредна стъпка за запазване на финансовата стабилност на страната, която в дългосрочен план има значение за излизане от кризата. В краткосрочен план в този бюджет няма антикризисни мерки, каквито обикновено предприемат в други страни в условия на криза, свързани с увеличени държавни разходи, подпомагане на отделни сектори и т.н. В този смисъл той не е типичен антикризисен бюджет, но България е в особена ситуация - във валутен борд сме и очакваме да влезем в еврозоната. Ето защо за нас е много важно да запазим финансовата дисциплина и ниския дефицит на бюджета. Въпреки че в краткосрочен план това не действа антикризисно, ние имаме дългосрочни цели и този бюджет е близък до оптималния в тази ситуация.

Опозицията обвинява управляващите, че нямат антикризисна програма, вие също споменахте, че в този бюджет няма антикризисни мерки в краткосрочен план, каквито предприемат други държави.

Правителството има антикризисна програма, но тя е по-специфична спрямо другите страни. Типична антикризисна мярка на управляващите е намаляването на осигуровките с 2 процентни пункта, което ще даде глътка въздух на фирмите в тази ситуация, както и запазването на данъчните ставки. В рамките на този ограничен бюджет се предвиждат частично и увеличения на някои социални плащания. Иначе основната философия е запазване на финансовата стабилност, влизане в еврозоната и оттук стимулиране на икономическото развитие на страната в дългосрочен план.

Какви са плюсовете и минусите в бюджет 2010?

Плюсовете основно са в това, че България в условията на финансова и икономическа криза успява да запази бюджетна стабилност и да докаже на партньорите ни от ЕС, че заслужаваме да влезем в еврозоната. Това е най-големият плюс на този бюджет. Минусите са, че в условия на криза, когато вътрешното потребление и износът са ограничени, би трябвало държавата да ги компенсира с увеличено публично потребление. Това за съжаление не го виждаме, но то не влиза във философията на този бюджет. Да се надяваме, че дългосрочната визия все пак е по-важна в този случай.

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25