Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска музикална култура по света

За камерна формация „Te Deum Adoramus” 2009 година бе успешна. Освен изяви в България, сред които концертът „Глас и джаз“ в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици”, съставът и диригентката му Теодора Димитрова направиха концертно турне в Белгия и Холандия. С доброто си представяне те добавиха към колекцията си отличия ІІІ награда в категорията еднородни хорове от X международен конкурс в гр. Маасмехелен – Белгия /25-27 септември/. "Te Deum Adoramus" изнесе и два съвместни концерта с холандските хорове "Чубрица" и "Славуй" в градовете Алкмаар и Хаарлем, както и самостоятелен концерт в Амстердам. Сънародничката ни Петя Господинова, която живее в Холандия споделя, че била впечатлена от интереса на домакините към българските певици.

© Снимка: архив

„Гласовете им се понесоха с такъв замах и широта, сякаш искаха да отлетят, да излязат на воля под небесната шир!”, емоционално казва Петя и допълва, че е доволна от успеха на хора, от аплодисментите, от усмихнатите лица на присъстващите. Затова определя концерта като „едно прекрасно събитие, изпълнило сърцата с топлината и вдъхновението на музиката”. Преди да чуете изпълнение на чаровните дами от „Te Deum Adoramus”, малко информация за формацията. Създадена е през 1997 година от диригентката Теодора Димитрова. Участник в български и международни фестивали, съставът има отличия от престижни конкурси, сред които III-та награда на XIX-тия Международен хоров конкурс за съвременна музика “Bela Bartok” Дебрецен, Унгария (2000) и III-та награда на XII Международен хоров фестивал – Нюшател, Швейцария (2008). В репертоара му присъстват пиеси от различни музикални стилове, като сред запазените му марки са ортодоксални произведения и обработки на български фолклор.

В началото на месец септември Софийската опера взе участие на фестивала „Афродита” в курортното градче Пафос, Кипър. Българският състав представи операта „Лакме” от Лео Делиб. „Фестивалът се провежда за 11 година. За първи път ние гостувахме в Пафос и още по време на репетициите получихме покана да отидем отново. А публиката, сред която имаше гости от цял свят, без да знае какво ще се играе през следващото лято си запазваше билети. Впечатли ме фактът, че специално за оперните ни спектакли на „Лакме” от Делиб идваха туристи от цял свят. Разликата от постановката в България и там бе, че в Кипър тя се роди като монументален спектакъл. Крепостта, широка 38 метра и висока 9 метра, трябваше изцяло да влезе в драматургията на режисурата.” – разказва проф. Пламен Карталов.
Успехът на артистите и постановъчния екип на Софийската опера на фестивала в Пафос бе грандиозен. Директорът на операта проф. Пламен Карталов определи аплаузите на 8 хилядната публика, личните поздравления от президента на Кипър, г-н Димитрис Христосиас, от кмета на Пафос, г-н Савас Вергас като заслужена оценка за работата около това гостуване на българския театър. Постановката на „Лакме” е била разположена на средновековна крепост, което придало на спектакъла мащабен ефект. Участваха над 200 души – солисти, хор, оркестър и балет на Софийската опера, статисти от Кипър. Сред солистите бяха Петя Иванова, Петър Найденов, Диана Генова и френският тенор Стефано Малбек Гарсия. Спектакълът се ръководеше от Франческо Роза. Софийската опера е поканена отново в Пафос през 2010 година.

Софийска филхармония бе на турне в Република Корея /26.10 – 12.11/. Концертите преминаха в най-престижните зали на столицата Сеул и в други корейски градове. Диригент бе Йонг Чил Лий, който от есента на 2008 г. е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония. Солисти бяха корейски музиканти и световноизвестния пианист Вадим Руденко от Русия. Първият концерт се състоя на 2 ноември в най-старата зала на Сеул – Sejong Art Center. Българският оркестър бе посрещнат от публиката с възторг. Програмата на концертите включва произведения на Чайковски, Дворжак, Моцарт, Брамс, Джун Хий Лим, Сен-Санс. Препълнени зали, бурни аплодисменти и многократни бисове говорят за отличното представяне на българския оркестър и солистите. Корейската националана телевизия KBS е отразила цялото турне на Софийска филхармония. Докато бе в Република Корея съставът получи поредното си отличие в родината – „Кристална лира” в категорията „оркестрово изкуство”. Това е третата статуетка, която се връчва ежегодно за принос в изкуството от СБМТД. Софийска филхармония бе номинирана заради успешния си 80-и сезон. Акценти в него са концерт в залата на ЮНЕСКО, концерт в Москва по повод откриването на годината на България в Русия, както и концерт по случай 130-годишнината от обявяването на София за столица.

По публикацията работи: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05