Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скритата икономика намалява, но трудовите отношения “посивяват”

На 10 декември се проведе кръгла маса, посветена на сивата икономика. На снимката: Министрите Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев.
Снимка: БГНЕС

Центърът за изследване на демокрацията и фондация “Фридрих Еберт” организираха ежегодната кръгла маса за предизвикателствата, които поставя скритата икономика пред бизнеса и конкурентноспособността на страната. Според Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, през 2009 г. при бизнеса се наблюдава намаляване на сектора на скритата икономика спрямо предходни години. Но що се отнася до населението, процесите са обратни – наблюдава се “посивяване” на трудовите отношения. Това означава, че все повече хора декларират само част от доходите си. И още от Руслан Стефанов:

 “Макар че между 2005 и 2009 г. имаме спад при икономически неактивните хора, въпреки това 1 млн. и 600 хиляди души в трудоспособна възраст на практика не търсят заетост или поне не декларират, че търсят заетост – казва той. – Ако приемем, че тези хора са заети в скритата икономика или по някакъв начин изкарват допълнително доход, съпоставим с официалното заплащане в България, това би означавало 11 млрд. лева допълнителен доход, които са получени от тях, а това се равнява на около 18 процента от очаквания за 2009 г. Брутен вътрешен продукт.”

Намаляването на дела на скритата икономика при бизнеса може би е временно явление и се дължи на мерките на правителството “Борисов” през последните няколко месеца, казва още Стефанов. Но ако кризата продължи повече от 6 месеца, вероятно ще се появи обратният ефект, прогнозира той и допълва:

“При сериозното намаляване на вноса през последните месеци, смятаме че засилените контролни мерки на правителството са довели до спад на укриването на данъци, мита и акциз и източване на ДДС. Между другото, тази година се наблюдава най-драстичен спад в това отношение. В същото време остава висока скритата икономика при услугите, нещо което се очаква.”

Според министъра на икономиката Трайчо Трайков за намаляване на ръста на скритата икономика е важно комплексното прилагане на всички мерки срещу нея. Една от тях е намаляване на ненужния административен товар за бизнеса, каквато цел си е поставило ведомството на Трайков.
Що се отнася до скритата икономика в строителството, тя се подхранва от това, че не се работи на пазарни цени и е липсвала прозрачност, каза пък министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. И още:

“Къде се ражда корупцията в строителството? Тя се ражда на първо място в момента на обществената поръчка, когато се взима решение кой печели, както и в момента на разплащанията. Установихме също, че са били подписвани финансово необезпечени договори – практика, която през последните 20 години е генерирала корупция. Тази година подходът ще бъде коренно различен. “

Министерството на регионалното развитие е подписало договор с организацията “Прозрачност без граници” и вече са налице първите прозрачни процедури по обществени поръчки.

“Дълбоко се надявам, че по тръжната процедура за автомагистрала Тракия правителството ще успее да икономиса на българските данъкоплатци между 250 и 300 млн. евро – каза министър Плевнелиев. – Защото при една непрозрачна процедура в миналото, сумата, която е била договорена, е 619 млн. евро. При една прозрачна процедура, към която вече има огромен интерес и при която ние ще гарантираме честно и прозрачно състезание, смятаме, че същата тая магистрала и същите тия 115 км за дострояване ще струват много по-малко. Тръжните процедури ще се правят така, че да бъдат максимално разбираеми, максимално прозрачни, за да имаме конкретни резултати.”

По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25
Кристалина Георгиева

МВФ преназначи Кристалина Георгиева за управляващ директор

Кристалина Георгиева остава начело на Международния валутен фонд с втори петгодишен мандат. “ Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални..

публикувано на 13.04.24 в 09:39

САЩ остават стратегически партньор на България в енергетиката

Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и САЩ в енергетиката беше във фокуса на разговор между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ..

публикувано на 12.04.24 в 15:13