Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

55 години Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа"

Снимка: архив

Наскоро БНТ излъчи филм, посветен на 55 годишнината от създаването на Професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа” от град Добрич. Съставът с главен художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов и ръководител на оркестъра Живко Желев представи програма от добруджанската и северняшката фолклорна област. В юбилейната си година ансамбъл „Добруджа” получи Голямата награда за изключителен принос в областта на духовната култура на Община Добрич, както и “Кристална лира” – най-високият приз на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Дирекция „Музика и танц“ към Министерството на културата. Призът се връчва ежегодно за ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство.
Ансамбъл „Добруджа” е създаден през 1954 г. с цел да запази и популяризира добруджанския фолклор, който е смесица от местни традиции, фолклор на тракийските преселници и балканджийски стил. Именно той става основа за изграждане на бъдещия репертоар на състава. От 60-те години на миналия век съставът добива статут на професионален. През годините негови ръководители са Петър Крумов, Валентин Кубратов, Костадин Бураджиев. Блaгoдaрeниe нa тaлaнтливитe пeвци, cвирaчи, тaнцьoри и тexнитe xудoжecтвeни ръкoвoдитeли, добруджанският фолклор продължава да живее на сцената, пътува и по света, където предизвиква възторга на публиката. Не малка заслуга за успеха на ансамбъла по света имат солистите Иван Георгиев, Галина Дурмушлийска, Миланка Йорданова и др. Два записа с диригент Петър Крумов, „Люшнали се залюлели” и „Мара мама си думаше”, които включваме в предаването, дават представа за художествените постижения на ансамбъл „Добруджа” и великолепието на българските гласове. 

”Все повече младежи проявяват интерес към фолклора, много от тях се влюбват в българската народна музика, а и хора на средна възраст искат да научат танците на народа ни. Младежите пък държат да знаят поне основните хора, защото ако не ги знаеш, си наполовина беден в душата си. Фолклорът е едно от най-стойностните неща, които народът ни е създал и сме длъжни да го съхраним и предадем на децата и внуците си, казва Стоян Господинов.” В юбилейната за ансамбъл „Добруджа” 2009-а съставът изнесе много концерти в редица градове и села на областта, представи фотоизложбата “Ансамбъл “Добруджа” през годините” и издаде нов компактдиск с изпълнения на ансамбъла и солистите. За съжаление отказа много покани за изключително сериозни турнета и фестивали в чужбина, поради икономическата криза.

През годините ансамбълът получава множество награди от фестивали и надсвирвания в България и чужбина, държавни отличия. Най-ценните призове са двете “Златни лири” от Съюза на българските музикални и танцови дейци, три златни и четири сребърни делфина от фестивала в италианския град Фивицано, научаваме от настоящия художествен ръководител на състава Стоян Господинов.
Днес в ансамбъла работят 38 души, а в детската танцова студия около 200 деца изучават автентичните български народни танци.

По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15