Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнението на Оперативна програма „Регионално развитие” променя облика на българските общини

Снимка: Таня Харизанова
„България вече има европейски пътища, европейски училища и европейски детски градини.” С тези думи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев откри годишната конференция по изпълнение на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 - 2013 г. С конференцията се отбелязват две години от влизането в сила на одобрената от ЕК програма за развитие на регионите в България.„Ние сме първото министерство, най-амбициозното, което пое големия риск да изпрати в ЕК оценката за съответствие по неговата програма. Да се надяваме, че ще получим и първата положителна оценка от Брюксел.” – каза с гордост министър Плевнелиев. Ще припомним, че общата стойност на програмата е 1.6 млрд. евро.
„Пътят, който извървяхме през тези две години, беше тежък, изпълнен с много трудности и предизвикателства за администрацията, общините, бизнеса и неправителствения сектор – каза в обръщението си към участниците в конференцията министър Плевнелиев. – Но това е пътят на доближаването ни до развитите европейски страни, на равностойното ни участие в проектите и процесите, движещи ЕС напред. Усилията ни в тази посока срещат стабилната подкрепа на нашите европейски партньори. България наистина развива своята икономика и инфраструктура с европейски средства, българските кметове могат да произвеждат качествени проекти с огромен смисъл за регионите и за гражданите. В условията на тази тежка криза именно чрез оперативната програма имаме този ресурс, който може да ни помогне да стабилизираме българската икономика, да улесним движението на хора, стоки и услуги в страната, да стимулираме специфичните местни особености, местния потенциал за развитие и да подобрим качеството на живот и бизнес в българските региони. От нас зависи да усвоим европейските фондове така, че наистина да доближим българските региони до развитите европейски.”
Само за последните пет месеца по програмата са сключени 52 договора за над 350 млн. лв. Ето и някои от по-важните проекти, предназначени за регионално развитие. 60 млн. евро от програмата са предназначени за изграждане на газовата връзка между България и Сърбия, както и на реверсивната /в двете посоки/ Турция – България. 18 общини ще получат 133 млн. евро за подобряване на градската среда. Средствата са предназначени за изграждане и ремонт на улици,  детски площадки, пешеходни и велоалеи, паркинги. 40 дирекции на бюрата по труда в страната ще бъдат реконструирани със средства от еврофондовете.   Освен модернизацията на сградите се предвиждат и мерки за увеличаване на енергийната ефективност. Тези проекти се финансират от Европейския фонд за регионално развитие. С 33 млн. евро по Оперативна програма "Регионално развитие" ще бъде създаден фонд, който ще финансира изграждането на паркинги и тържища в различни градове. Целта е да се стимулират бизнес проекти, които ще генерират печалба.
Най-много средства по програмата за следващата година ще бъдат отделени на туризма – общо 111.4 млн. евро.  Те са предназначени за възстановяване и обновяване на природни, културни и исторически забележителности. Министерството на културата също получава средства от еврофондовете. Близо 6 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие ще отидат за ремонт на културни институции като театри, художествени галерии и др.
Финансирането на Националната стратегия за развитие на широколентовия достъп до интернет в България на този етап ще бъде изцяло с европейски средства. Основен източник е Оперативната програма „Регионално развитие” с 20 млн. евро. През следващите две години ще бъдат разработени пилотни проекти за малки населени места, които ще осигурят бърз интернет на повече от 1.3 млн. българи. Европейските фондове ще бъдат използвани и за финансиране на проекти на държавни и общински болници.
По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00