Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключва мандатът на шведското председателство на ЕС

Шведският посланик в България Пол Бейер /вляво/ организира пресконференция в София по повод приключването на шведското председателство на ЕС. Председателството започна на 1 юли тази година с мотото „Поемане на предизвикателствата“.
Снимка: БГНЕС

Влизането в сила на Лисабонския договор, ограничаването на последиците от финансовата криза и успешната подготовка на конференцията в Копенхаген са сред най-важните постижения на изтичащото шведско председателство на ЕС, смята посланикът на Швеция у нас Пол Бейер. Той изтъкна още, че през последните 6 месеца България е била с най-стабилни държавни финанси сред страните-членки на Съюза.

Всъщност шведското председателство беше последното преди влизането в сила на Лисабонския договор. От 1 януари 2010 г. „щафетата” ще бъде поета от Испания. Дни преди изтичането на шведското председателство посланик Байер определи мандата на Стокхолм като успешен. Въпреки че мотото, под което протече, беше „Поемаме предизвикателствата”, Швеция не се е сблъсквала с драматични обрати по време на нейното председателство, смята посланик Пол Бейер.

„Ние наистина бяхме късметлии – казва той. – Колкото и необичайно да звучи, по време на нашето председателство нямаше абсолютно никакви непредвидени сътресения или големи интриги, както например по време на чешкото председателство с газовата криза или на френското с конфликта в Грузия. Това ни позволи изцяло да фокусираме вниманието си върху набелязаната програма.”

Благодарение на това относително спокойствие Швеция успя да създаде предпоставки за плавното влизане в сила на Лисабонския договор и за създаването на новите институции, които се очаква да засилят способността на Съюза да действа ефективно. По време на шведския мандат държавите-членки постигнаха серия от компромиси за намаляване на последиците от световната финансова криза. За целта ЕС изготви ясни общи правила, свързани с надзора на пазарите, с капиталовите резерви на банките, както и с отпускането на „нездравословни” бонуси във финансовия сектор, посочи посланик Бейер. Той похвали българската финансова система и я определи като една от най-стабилните в рамките на Съюза през последните месеци. „Истината е, че подобно на Швеция, и вие преживяхте икономическа криза през 90-те години, така че и двете ни страни вече си бяха „написали домашното” и се оказаха подготвени да посрещнат предизвикателството” – каза дипломатът и добави, че в момента малко държави в ЕС се радват на финансова стабилност и нисък бюджетен дефицит. България е сред тях. Шведското председателство успешно се справи и с още една много важна задача – подготовката за климатичната конференция в Копенхаген, която приключи тези дни. „Още преди началото на световната среща страните-членки на ЕС успяха да се договорят по редица въпроси, свързани с редуциране на причините, предизвикващи климатичните промени” – каза посланик Бейер. Благодарение на това ЕС изигра водеща роля по време на изключително напрегнатите преговори.

„Ние смятаме, че предприетите от ЕС мерки за постигане на нашите цели, свързани с предотвратяване на климатичните промени, ще се превърнат и в много добър стимул по отношение на икономическия растеж, заетостта и иновациите в рамките на Съюза – каза посланик Пол Бейер. – Така че работата на Съюза по проблемите с климата са свързани и с икономическото развитие на общността”.

Специално внимание посланик Бейер обърна и на разширяването на ЕС. Той отбеляза, че за съжаление през последните години в тази област е налице известно забавяне. В същото време дипломатът изрази надежда, че до края на шведското председателство ще бъде отворена още една преговорна глава с Турция – става дума за глава „Околна среда”.

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35