Коледа идва с мир на земята

Иван Теофилов – изследовател на католическото присъствие в България
Снимка: личен архив
През 1924 г. в България пристига монсеньор Анджело Ронкали. Историческа случайност или историческо предопределение, но Ронкали остава в страната ни като папски нунций на Ватикана в продължение на 9 години. Още в самото начало монсеньор Анджело Джузепе Ронкали, бъдещият папа Йоан ХХIII, тръгва “да опознава страната и хората ни с каруца, теглена от кон или магаре” – спомня си един от неговите ученици, българинът Иван Теофилов. Дядо Ронкали, както още е известен, единствен успява убедително да защити православното кръщение на първородното дете Мария-Луиза на цар Борис III и царица Йоанна, въпреки строгите канони на католическата църква.
В по-късни години, сред важните мисии на папа Йоан ХХIII, е свикването на Втория Ватикански събор, който извършва църковната реформа. В световната политическа история събитие е неговата папска намеса по време на кубинската криза – той е всепризнат дипломат за разрешаването й в най-критичния момент.
Връщаме се в българската история – след като напуска България през 1934 г. като папски нунций, Анджело Ронкали се установява в Истанбул – в колежа „Сен Луи”. Там, 10 години преди да седне на папския престол, Ронкали е бил настойник на едно българче – Иван Теофилов. Прилежният ученик на бъдещия папа Йоан ХХIII си спомня: „…всяка седмица отивах при него, показвах му бележника си, той изваждаше издръжката и доволен ми я даваше”.
На Коледа, която идва с мир на земята, с Иван Теофилов – изследовател на католическото присъствие в България, разговаря Лучия Синигерска.
Още от рубриката
Изглед от Ърбеле

„Две къщи и половина” – пътуване в „нашенското” минало на албанската област Долни Дебър

Село Ърбеле се намира в граничната област Долни Дебър (Пòле), на територията на Република Албания, на 4 километра от македонския град Дебър. Писмените сведения за демографската картина на региона от края на XIX и началото на XX век показват, че това..

публикувано на 16.01.18 в 11:44

Боряна Разсолкова - единствената българка, преподавала в прочутата звездна академия в Катар

От мис Велинград до една от най-прочутите спортни академии в света и практиката й с първокласни атлети, елитни военни и преуспели финансисти – това е може би най-бързо разказаната история на една българка с вдъхновяващи успехи в арабския свят...

публикувано на 16.01.18 в 10:50

Рядка сребърна монета със знака на българското европредседателство ще остане за спомен от 2018 г.

Новата възпоменателна монета, която БНБ пусна по повод българското председателство на Съвета на ЕС, предизвика голям интерес сред колекционери и любители-нумизмати. Монетата е с номинална стойност от 10 лева . Тя е изработена от сребро, с частично..

публикувано на 15.01.18 в 11:43