Коледа идва с мир на земята

Иван Теофилов – изследовател на католическото присъствие в България
Снимка: личен архив
През 1924 г. в България пристига монсеньор Анджело Ронкали. Историческа случайност или историческо предопределение, но Ронкали остава в страната ни като папски нунций на Ватикана в продължение на 9 години. Още в самото начало монсеньор Анджело Джузепе Ронкали, бъдещият папа Йоан ХХIII, тръгва “да опознава страната и хората ни с каруца, теглена от кон или магаре” – спомня си един от неговите ученици, българинът Иван Теофилов. Дядо Ронкали, както още е известен, единствен успява убедително да защити православното кръщение на първородното дете Мария-Луиза на цар Борис III и царица Йоанна, въпреки строгите канони на католическата църква.
В по-късни години, сред важните мисии на папа Йоан ХХIII, е свикването на Втория Ватикански събор, който извършва църковната реформа. В световната политическа история събитие е неговата папска намеса по време на кубинската криза – той е всепризнат дипломат за разрешаването й в най-критичния момент.
Връщаме се в българската история – след като напуска България през 1934 г. като папски нунций, Анджело Ронкали се установява в Истанбул – в колежа „Сен Луи”. Там, 10 години преди да седне на папския престол, Ронкали е бил настойник на едно българче – Иван Теофилов. Прилежният ученик на бъдещия папа Йоан ХХIII си спомня: „…всяка седмица отивах при него, показвах му бележника си, той изваждаше издръжката и доволен ми я даваше”.
На Коледа, която идва с мир на земята, с Иван Теофилов – изследовател на католическото присъствие в България, разговаря Лучия Синигерска.
Още от рубриката
Роберт Солтик

Инициативата „Граждански диалог“ скъсява дистанцията между европейските институции в Брюксел и обикновените хора

Инициативата „Граждански диалог“ представлява поредица от тематични срещи, чрез които представители на европейските структури в Брюксел се срещат лице в лице с гражданите и разговарят за общите проблеми на общността. Идеята за организиране на подобен..

публикувано на 22.06.18 в 10:34

Отбелязваме Международния ден на йога

За четвърта поредна година светът отбелязва Международния ден на йога. В края на 2014г., по предложение на министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, Общото събрание на ООН учредява празника и определя датата 21 юни – деня на лятното..

публикувано на 21.06.18 в 12:07

Александър Александров: Космонавтите сме направени от друго тесто

БАН отбелязва 30-годишнината от полета на втория български космонавт Александър Александров с изложба на оригиналните апарати, с които са провеждани експериментите на орбиталната станция “Мир”, скафандъра и костюма му, фотографии, научни и видео..

публикувано на 20.06.18 в 11:17