Коледа идва с мир на земята

Иван Теофилов – изследовател на католическото присъствие в България
Снимка: личен архив
През 1924 г. в България пристига монсеньор Анджело Ронкали. Историческа случайност или историческо предопределение, но Ронкали остава в страната ни като папски нунций на Ватикана в продължение на 9 години. Още в самото начало монсеньор Анджело Джузепе Ронкали, бъдещият папа Йоан ХХIII, тръгва “да опознава страната и хората ни с каруца, теглена от кон или магаре” – спомня си един от неговите ученици, българинът Иван Теофилов. Дядо Ронкали, както още е известен, единствен успява убедително да защити православното кръщение на първородното дете Мария-Луиза на цар Борис III и царица Йоанна, въпреки строгите канони на католическата църква.
В по-късни години, сред важните мисии на папа Йоан ХХIII, е свикването на Втория Ватикански събор, който извършва църковната реформа. В световната политическа история събитие е неговата папска намеса по време на кубинската криза – той е всепризнат дипломат за разрешаването й в най-критичния момент.
Връщаме се в българската история – след като напуска България през 1934 г. като папски нунций, Анджело Ронкали се установява в Истанбул – в колежа „Сен Луи”. Там, 10 години преди да седне на папския престол, Ронкали е бил настойник на едно българче – Иван Теофилов. Прилежният ученик на бъдещия папа Йоан ХХIII си спомня: „…всяка седмица отивах при него, показвах му бележника си, той изваждаше издръжката и доволен ми я даваше”.
На Коледа, която идва с мир на земята, с Иван Теофилов – изследовател на католическото присъствие в България, разговаря Лучия Синигерска.
Още от рубриката

Проектът „Резиденция баба” сближава пъстрия селски бит с технологичните ресурси на града

„Надеждата за промяна към нещо по-добро не се изтърква, като билет от лотария, тя се постига стъпка по стъпка“ – това убеждение споделят десетки млади хора, които имат желание да работят и да развиват обществото, в което живеят. Убедени, че мечтите..

публикувано на 23.09.18 в 08:00

Възстановка „Независимостта: 1908 г.“ и пътуване с „Корона експрес“

На 23 септември по случай 110-годишнината от обявяването на независимостта на България община Велико Търново, Регионалният исторически музей и БДЖ организират възстановка   на посрещането на княз Фердинанд на гара Трапезица и обявяването на..

публикувано на 22.09.18 в 08:00

В Шишковци българи, сърби и македонци сядат на една балканска черга

Когато бутилка с огнено питие обходи насядалите около една трапеза, всички дрязги се забравят и хората започват да се прегръщат като братя. Това най-добре го знаем на Балканите, където от нищо пламваме подобно на клечица кибрит, но и владеем..

публикувано на 21.09.18 в 10:24