Коледа идва с мир на земята

Иван Теофилов – изследовател на католическото присъствие в България
Снимка: личен архив
През 1924 г. в България пристига монсеньор Анджело Ронкали. Историческа случайност или историческо предопределение, но Ронкали остава в страната ни като папски нунций на Ватикана в продължение на 9 години. Още в самото начало монсеньор Анджело Джузепе Ронкали, бъдещият папа Йоан ХХIII, тръгва “да опознава страната и хората ни с каруца, теглена от кон или магаре” – спомня си един от неговите ученици, българинът Иван Теофилов. Дядо Ронкали, както още е известен, единствен успява убедително да защити православното кръщение на първородното дете Мария-Луиза на цар Борис III и царица Йоанна, въпреки строгите канони на католическата църква.
В по-късни години, сред важните мисии на папа Йоан ХХIII, е свикването на Втория Ватикански събор, който извършва църковната реформа. В световната политическа история събитие е неговата папска намеса по време на кубинската криза – той е всепризнат дипломат за разрешаването й в най-критичния момент.
Връщаме се в българската история – след като напуска България през 1934 г. като папски нунций, Анджело Ронкали се установява в Истанбул – в колежа „Сен Луи”. Там, 10 години преди да седне на папския престол, Ронкали е бил настойник на едно българче – Иван Теофилов. Прилежният ученик на бъдещия папа Йоан ХХIII си спомня: „…всяка седмица отивах при него, показвах му бележника си, той изваждаше издръжката и доволен ми я даваше”.
На Коледа, която идва с мир на земята, с Иван Теофилов – изследовател на католическото присъствие в България, разговаря Лучия Синигерска.
Още от рубриката

20 на сто от студентите, минали през стажове по европроект, са получили оферта за работа

Над 45 хиляди студенти са преминали успешно през стажове, финансирани по европроект на Министерството на образованието и науката. Около 20 на сто от тях са получили предложение за работа, въпреки че над 90 процента са заявили, че биха останали на работа..

публикувано на 16.12.18 в 09:00
Снимка: БГНЕС

Българката прекарва 20 години повече от живота си в трудова заетост в сравнение с преди две десетилетия

През последните десетилетия се удължава възрастта за пенсиониране на българската жена с 10 години, а като се добавят още десет години отлагане на раждането на първо дете, се оказва, че българката прекарва 20 г. повече от живота си в трудова заетост,..

публикувано на 16.12.18 в 08:00

Българските шофьори в окото на бурята

В последно време животът на българските шофьори започна да става все по-труден и изпълнен с опасни завои. Вдигнаха данъците за старите коли, които са над 75% от автомобилния парк от 3 млн. превозни средства в страната. После косвено увеличиха..

публикувано на 14.12.18 в 11:40