Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледа идва с мир на земята

Иван Теофилов – изследовател на католическото присъствие в България
Снимка: личен архив
През 1924 г. в България пристига монсеньор Анджело Ронкали. Историческа случайност или историческо предопределение, но Ронкали остава в страната ни като папски нунций на Ватикана в продължение на 9 години. Още в самото начало монсеньор Анджело Джузепе Ронкали, бъдещият папа Йоан ХХIII, тръгва “да опознава страната и хората ни с каруца, теглена от кон или магаре” – спомня си един от неговите ученици, българинът Иван Теофилов. Дядо Ронкали, както още е известен, единствен успява убедително да защити православното кръщение на първородното дете Мария-Луиза на цар Борис III и царица Йоанна, въпреки строгите канони на католическата църква.
В по-късни години, сред важните мисии на папа Йоан ХХIII, е свикването на Втория Ватикански събор, който извършва църковната реформа. В световната политическа история събитие е неговата папска намеса по време на кубинската криза – той е всепризнат дипломат за разрешаването й в най-критичния момент.
Връщаме се в българската история – след като напуска България през 1934 г. като папски нунций, Анджело Ронкали се установява в Истанбул – в колежа „Сен Луи”. Там, 10 години преди да седне на папския престол, Ронкали е бил настойник на едно българче – Иван Теофилов. Прилежният ученик на бъдещия папа Йоан ХХIII си спомня: „…всяка седмица отивах при него, показвах му бележника си, той изваждаше издръжката и доволен ми я даваше”.
На Коледа, която идва с мир на земята, с Иван Теофилов – изследовател на католическото присъствие в България, разговаря Лучия Синигерска.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05