Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизането в еврозоната - стратегическа цел на България

Влизането на България в еврозоната ще намали лихвите по кредитите, ще стабилизира банковата система, ще стимулира търговския обмен - коментира премиерът Борисов.
Снимка: Таня Харизанова

„Еврозоната - национална стратегическа цел на България”. Това бе темата на работен обяд, на който присъстваха премиерът Бойко Борисов, икономическият екип на правителството, посланиците на страните от ЕС и Американската търговска камара в България. Събитието бе посветено на желанието на страната ни да влезе в еврозоната и усилията, които прави в тази посока. „България е единствената страна в региона, на която международната агенция „Стандард енд Пуърс” повиши кредитния рейтинг”, каза пред гостите премиерът Борисов, като допълни, че „по показателя за бюджетен дефицит малко страни спазиха решението на ЕС, а тези, които не успяха, търпят наказателни санкции.”

„Защо бюджетен дефицит до три процента беше важен за страната? На първо място заради целите, които си поставяме – това е влизането в еврозоната – каза по време на срещата министър-председателят. – Всички възможности и усилия сме насочили в тази посока. Ние държим голям финансов ресурс, който в момента се използва, за да гарантира валутния борд в страната. Влизането в еврозоната ще освободи този ресурс и парите ще се използват за здравеопазване, инфраструктура, социални нужди и др. Освен че има политически и финансов ефект, влизането на България в еврозоната ще намали лихвите по кредитите, ще стабилизира банковата система, ще стимулира търговският обмен. Ако успеем да влезем във валутния съюз в следващите две години и половина, това значи, че сме постигнали важна и амбициозна цел.”

Влизането на България в еврозоната е стратегическа цел на правителството. Фискалният резерв е над осем милиарда евро и ако страната ни стане член на валутния съюз, те ще се освободят и ще подействат като свежа финансова инжекция за икономиката в тежката криза. Защо е важно за страната да влезе в еврозоната? Потърсихме за коментар Емил Хърсев, финансов анализатор и бивш подуправител на БНБ.

„Това е естественото развитие на два процеса, които са независими един от друг, но са и свързани – каза за Радио България финансовият анализатор Емил Хърсев. – Първият се отнася до политическото определение на България като член на ЕС. Нашата принадлежност към съюза вече е факт, а еврото е общата валута на съюза. Да имаме единна валута, както имаме общ пазар, е естествената крайна цел на самия ЕС. Вторият процес е икономически. С въвеждането на валутния борд резервната валута у нас премина в евро. Ние губим годишно около 200 млн. лв. само от факта, че резервната ни валута е в евро, налага се непрекъснато да превръщаме левове в евро и да плащаме комисионни на банките като за международни преводи. Преминаването към евро ще доведе до много сериозно спестяване. Друга полза за България е включването ни в европейската система на Централните банки. Влизането в еврозоната ще даде възможност на икономиката ни значително по-бързо и по-лесно да преодолява кризи. Това е национална цел, каквато беше и самото присъединяване на България към ЕС. Това е едно историческо определение на страната.”

Икономическите анализатори твърдят, че страната ни се справя безпроблемно с кризата, въпреки че не получава подкрепа от международните и европейски финансови институции за разлика от страни като Дания, Швеция и др. Страната ни е изпълнила голяма част от критериите за въвеждане на еврото, но според специалисти страните от ЕС са заети в момента с вътрешните си проблеми и разширяването на валутния съюз, изглежда, не е „на дневен ред”. Българското правителство обаче следва стратегическата си цел и в началото на следващата година възнамерява да подаде заявка за влизане в „чакалнята” на еврозоната. Още повече че кабинетът очаква страната ни да завърши годината с най-добрия фискален резултат в целия ЕС. Шансовете се увеличават и с последната оценка на ЕК, според която през 2010 г. България ще е единствената страна в ЕС, която изпълнява критериите за стабилност и растеж на икономиката.

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15