Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните състави на БНР

Симфоничният оркестър на БНР преди репетиция в студио 1 на Радиото.
Снимка: архив

Българското национално радио е единствената медиа у нас, която обединява четири програми, емисии на единадесет езика, богата фонотека, уникални записи в “Златният фонд”. Наред с всичко това,  в “Голямата къща”, както често наричаме нашето радио, кипи активна звукозаписна и концертна дейност. Шест са музикалните състави на БНР, които почти ежедневно попълват звукозаписната продукция.

В историята на Симфоничния оркестър на БНР са записани имената на забележителни професионалисти – диригентите Васил Стефанов, Васил Казанджиев, Александър Владигеров, Милен Начев, Росен Миланов. От средата на миналия концертен сезон на пулта е маестро Емил Табаков – композитор и диригент със световна кариера. Симфоничният оркестър на БНР е осъществил многобройни турнета по цял свят – Южна Корея, Франция, Испания, Германия. Изнасял е концерти  в Белгия, Гърция, Холандия.  А освен за фонда на БНР, записвал е за известни чужди компании – PHONIC (Белгия), SOUND PRODUCTS (Холандия), HARMONIA MUNDI (Франция), BMG ARIOLA (Италия), PYRAMID RECORD (САЩ). За високи постижения в областта на музикалното изкуство колективът е удостоен с “Кристална лира” през 2001 г. и с  наградата на БНР „Сирак Скитник“ за 2005 г.

Сред съставите на БНР са и три вокални формации – Смесеният хор с диригент Методи Матакиев, камерният детски хор “Радиодеца”, ръководен от Илина Тодорова и Детският радиохор. Основан през 1960 г. от досегашния си диригент и главен художествен ръководител акад. Христо Недялков, Детският радиохор е изключително популярен у нас и в чужбина. През март тази година се навършват 50 години от основаването му – време, за което малките певци са изнесли над две хиляди концерта в 32 страни на четири континента.

В Оркестъра за народна музика при БНР свирят най-известните музиканти в жанра – гъдуларят Пейо Пеев, кавалджията Константин Генчев и много други. Диригент е Христофор Раданов – признат майстор в областта на авторската музика на фолклорна основа. Във фонда на БНР се съхраняват хиляди записи на народни песни и инструментални мелодии, записани от състава. По традиция, солисти на оркестъра са всички известни народни изпълнители –Янка Рупкина,  Надка Караджова, Калинка Вълчева и др. През годините ръководители на Оркестъра за народна музика при БНР са били именитите музиканти Коста Колев, Боян Нанков, Добрин Панайотов
Основната дейност на Биг Бенда на Българското национално радио е да прави записи за музикалния фонд на радиото. Над 1000 са записите на поп и джаз пиеси от български и чуждестранни автори. През 60-те години на миналия век, диригент на Биг бенда е известният български джаз-пианист и композитор Милчо Левиев. Дълги години начело на състава беше Вили Казасян. Заедно с него оркестърът осъществи богата концертна дейност, както и редица участия в български и международни форуми. Тази традиция продължава и днес, когато Биг бендът е с диригент Янко Миладинов. А една от последните линии в дейността на бенда са концертите “Открития”, в които солисти са младите поп и джаз-таланти на България. Сега ви предлагаме пиеса върху теми от операта “Трубадур”, изпълнява Биг бендът на БНР.
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10