Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ние сме хора със свободен дух” – Богдана Карадочева и Стефан Димитров в житейски и творчески съюз

На сцената заедно със Стефан Димитров и Богдана Карадочева бяха най-известните български поп изпълнители, които изпълниха любими песни на поколения българи.
Снимка: личен архив

Едва ли някой в България ще оспори популярността на двойката музиканти – певицата Богдана Карадочева и композиторът Стефан Димитров. Свързани в житейски и творчески съюз, те се радват на изключителен успех и обич сред публиката. Двамата изпратиха една великолепна година, в която отпразнуваха юбилеи. Получиха и признание в грандиозния концерт в края на декември 2009-а с най-известните песни на Стефан Димитров, както и новите от албума „Бейби блу” – определян като връх в неговата артистична работа. Сред най-въздействащите от тях с философско обобщение е „Животът” по текст на Богдана Карадочева.

Тя е грандама на българската поп музика. Шансонът е нейният стил и през годините му остава вярна. С характерния си плътен глас поднася песните си емоционално и искрено. Този глас накара Брюно Кокатрикс, директор на престижната зала “Олимпия” в Париж да й признае: ”Само два пъти в живота си съм се вълнувал от гласа на певеца – когато чух Едит Пиаф и сега вашето изпълнение.” Това се случва през 1969 г., когато 19-годишната Богдана получава Голямата награда от Международния фестивал “Златният Орфей”, а Брюно Кокатрикс й връчва наградата на Асоциацията на френските музикални театри. „Това беше най-големият професионален комплимент, който съм получавала – споделя тя – наричаха го „Императорът” на поп-музиката в Европа.” Възходящата кариера на Богдана преминава през участия в редица европейски конкурси – “Златният елен” в Брашов, ”Братиславска лира”, ирландският фестивал в Касълбар, от който донася извънредната награда за най-добър изпълнител. Пее със звездите Кони Френсис, Адамо, Жилбер Беко, Клиф Ричард, Шарл Азнавур, Жозефина Бекер... има хиляди концерти в различни континенти и 15 албума – някои от песните й са издадени от фирмите Philips и Pathe Marconi. След всичко това остава изключително сърдечен човек, недокоснат от суетата на славата: „Всяко появяване на сцена е било звезден миг за мен, казва тя. Много съм пътувала, много срещи съм имала с публиката. Понякога хората бяха съвсем близко до мен. Виждах очите им щастливи или разплакани от моите песни – това са били най-страхотните мигове в живота ми.” През 80-те години Богдана Карадочева започва работа със Стефан Димитров – един от най-талантливите творци в областта на българската популярна музика. От сътрудничеството им преминало в житейско, се раждат прекрасни песни – „Обич действителна”, „А бяхме млади”, „Животът продължава”, „Чифт обувки”, „Семейно”… Сред най-вълнуващите дуети на двамата е песента им „Ти и аз” по текст на Богдана Карадочева.

Изминалата година беше вълнуваща за певицата: „Роди ми се внук - най-сладкото същество на света за мен! Това събитие ме направи изключително щастлива, защото разбрах какво е да обичаш на тези години така безумно! В творчески план съм доволна от декемврийския концерт, който представи творчеството на Стефан и събра на сцената нашите колеги и приятели. Записах четири интересни песни по хубави стихотворения – трите са на Маргарита Петкова, едното на Христо Смирненски, „Свари си горчиво кафе”. Доволна съм и благодаря на Бога, че бях здрава, както и всички около мен. Искам да мога да изпея още песни, да направя албум.”

Възпитаник на музикалната академия в София, Стефан Димитров заявява дарованието си още с първите си песни – „Игра на думи” става „Мелодия 1975” в конкурса „Мелодия на годината”. Година по-късно, през 1976-а дебюта му в международния фестивал за забавна песен „Златният Орфей” надхвърля обикновения успех на млад композитор. Песента му във фолклорен стил „Ладо ле” печели не само първата награда, но и одобрението на специалистите и публиката. Последвалите песни показват търсенията на автора в областта на българското звучене, потвърждават усета му към модерното и яркия му мелодичен дар. Песни като „По първи петли”, „Нека да е лято”, „Сбогом, моя любов” и толкова други, до днес остават хитове. Всъщност повечето песни на Стефан Димитров са такива. Те често са писани по текст на поетесите Маргарита Петкова и Миряна Башева. В хитове се превръщат и най-новите песни от албума „Бейби блу”, посветен на неговата 60-годишнина. „Амор”, „Бейби блу”, „Понякога”… авторът се представя в този албум за ценители и като изпълнител.

Творческите успехи на Стефан Димитров се допълват през годините с обществено признание, продиктувано от ясно заявена гражданска позиция. През 90-те песента му “Дано” по текст на Миряна Башева, изпълнена от Богдана Карадочева, се превръща в химн на надеждата и звучи на митингите за демокрация. Друга негова песен „Не сте сами” се ражда в знак на съпричастност към участта на българските медицински сестри, държани в либийския затвор. Като общественик той заема постове в престижни медии като БНР, БНТ, Нова телевизия и Съвета за електронни медии.

По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15