Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Михаил Йосифов секстет" – най-новата джаз формация у нас

Снимка: Албена Безовска

Известен джаз-тромпетист, участник в многобройни проекти на свои колеги, наскоро Михаил Йосифов представи своята формация “Михаил Йосифов секстет”. Направи го с поредица от клубни изяви в столицата, една от които беше заснета от БНТ. Филмът вече е обработен за ефир и след броени дни ще бъде излъчен. “За мен това е възможност да представя своята гледна точка към любимата си музика.” – казва Михаил Йосифов. Стилът на програмата, представена от секстета, отправя слушателя към “златните години на джаза” – 50-те и 60-те години на ХХ век. Поднесени в съвременна интерпретация, с лекота и чувство за хумор, пиесите в програмата донесоха много аплодисменти на музикантите.

“Имаме невероятна хармония помежду си, работили сме в много различни програми” – споделя Михаил Йосифов. С тромбониста Велислав Стоянов го свързва дълго професионално приятелство. Свирили са в няколко младежки групи, сред които “Инфинити”, “Стрийт бойс” и др. А с пианиста Ангел Заберски-син са заедно в почти всички свои изяви, независимо от заглавието на проекта. “Партията на саксофона в новата група се изпълнява от Атанас Хаджиев. За него, както и за басиста Митко Шанов и барабаниста Димитър Димитров мога да кажа, че в моите представи това е най-високото ниво в тази музика” – казва още Михаил Йосифов и продължава. – “Ние, джаз-музикантите постоянно създаваме нови проекти. Води ни вътрешната потребност да импровизираме във всички възможни сфери. Аз самият дълбоко вярвам, че винаги има място за хубавата музика. Затова се надявам секстетът да допадне на публиката. Участвам в много групи, но в секстета се посвещавам на моята голяма любов в джаза – музиката от средата на ХХ век. Това е отразено в цялата програма, аз съм аранжор и композитор на повечето пиеси. От известно време работя с ”Брас асоциация” – сдружение на музикантите, които свирят джаз на медни духови инструменти. Тази асоциация има няколко проявления. Съвсем скоро имахме концерт с Калин Вельов и Херман Оливейра – един от водещите латино-вокалисти.”

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05