Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на сцената на Софийска опера – „Манон Леско” от Джакомо Пучини

Историята на любовта между красивата Манон и кавалера де Грийо, по едноименния роман на Антоан-Франсоа Прево от 1731 година, оживява на сцената на Софийска опера.
Снимка: Елена Цветкова

Премиерата на „Манон Леско” беше на 12 февруари, 117 години след първото представяне на операта в театъра в Торино, Италия. Още от първите постановки на творбите на Пучини /края на 19 век/ до днес публиката харесва музиката му и пълни залите.

Спектакълът „Манон Леско” е поредният проект на Софийска опера с международно участие. Диригентът Франческо Роза /Francesco Rosso/ от Италия е за трети път в България. „Това е третата опера, която дирижирам тук. Разбирам се чудесно със състава на Софийска опера” – сподели той и добави:

„Най-накрая дирижирам в София италианска опера – една от любимите ми. Това е третата опера, написана на Пучини, но от музикална гледна точка тя е първата сериозна негова творба. Присъстват задължителните характеристики на пучиниевите опери. На сцената се разкриват и подчертават двете теми – за любовта и за смъртта. Заедно с музикантите търсим подходящите багри и тембри, с които да пресъздадем най-добре идеята на композитора. В тази опера може да усетите музиката на импресионизма, с всичките й цветове и символи. За мен това е дебют, за първи път дирижирам „Манон Леско”. От дете я слушам, знам я наизуст. Както казах – това е любимата ми опера. Искам да похваля оркестъра на Софийската опера. През лятото на миналата година работихме заедно върху постановката на „Лакме” от Делиб в Кипър. Сега, половин година по-късно, нивото на оркестъра е още по-добро. Затова съм сигурен, че публиката ще се наслади на прекрасен спектакъл.”

© Снимка: Елена Цветкова

Диригентът Франческо Роза, режисьорът Александър Текелиев и оперните певци Джанфранко Монтрезор и Йонут Паску.

За режисьор на „Манон Леско” в Софийска опера е поканен младият Александър Текелиев. Той е син на известен български композитор и педагог. Александър Текелиев е натрупал опит като оперен певец в спектакли в Европа и САЩ, а от три години е директор на оперния театър в Бургас. „Манон Леско” за мен не е ново заглавие – това е третата ми постановка. Всеки път откривам нови детайли, опитвам се да експериментирам. Пучини е сред любимите ми автори – и като драматург, и като композитор. Стремежът ми бе да направя логична и динамична постановка. Държах режисурата на спектакъла да е класическа. Искам да подчертая, че в никакъв случай класическо решение, не означава архаично. С колегите ми от Софийска опера работя с удоволствие. Заедно се опитваме да направим интересен и атрактивен спектакъл за публиката”, разказа Текелиев – син.

В ролята на Манон из едноименната опера от Пучини на сцената на столичния театър се превъплъщават две млади оперни певици - Йоана Железчева и Радостина Николаева. Леско – братът на главната героиня, се играе от Александър Крунев и двама гости от чужбина. Слушаме италианския баритон Джанфранко Монтрезор: „Приятно е да видиш колко е обичана музиката на Пучини в България. За съжаление на мен, като на баритон, не се отрежда главната роля, но съм свързващото звено и без моят герой операта не може. Това се отнася не само до тази роля, но и до други баритонови персонажи от пучиниевите опери. Преди две години изпълних Леско в театъра в Генуа. Искрено се надявам, че на премиерата целият екип ще е удовлетворен от работата си.

Удовлетворен от работата си в Софийска опера е и Йонут Паску от Румъния. Той също играе в ролята на Леско и е за първи път в България. „Ние сме съседи – аз съм от Букурещ. Хубаво е, че този проект се роди като съюз между няколко държави - певците са от България, Румъния и Италия, диригентът и сценографът са италианци. Безкрайно е приятна съвместната ни работа.”

По публикацията работи: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05