Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100-те национални туристически обекта – Опознай България, за да я обикнеш!

През 2009 г. Белоградчишките скали са били най-посещаваният обект, включен в списъка на 100-те национални туристически обекта.
Снимка: Венета Николова

България си има свой патент в областта на туризма. Това е туристическото движение за опознаване на „топ 100” от най-интересните ни исторически и природни забележителности. Сред ентусиастите, готови да ги обиколят всичките, преобладават младите българи, но има и немалко чуждестранни туристи. За да станете член на този своебразен „клуб на пътешественика”, ще са ви необходими такива качества като любознателност, приключенски дух, издръжливост и повечко време на разположение. Другото условие е да се снабдите със специалната книжка за печати от 100-те национални туристически обекта. Почетна грамота, придружена от златна значка, печелят тези, които успеят да съберат печат от всички посетени места в списъка. От миналата година има и материални награди.

Етнографският комплекс „Етъра” се вписва неотменно в маршрутите не само на българските, но и на чуждестранните туристи.

Но най-голямата награда, според покорителите на 100-те обекта, е удовлетворението, че си ги опознал и си се обогатил от досега с тази съкровищница от културни паметници, произведения на изкуството, артефакти и природни забележителности, разпръснати в най-красивите кътчета на страната. Вече близо половин век своебразната класацията разпалва фантазията на пътешественици и хора с колекционерски наклонности, които методично „трупат” печат след печат в своите книжки. Началото на движението е поставено в далечната 1962 г. когато група гимназисти от рилското градче Самоков решава да обиколи „ударно” най- важните забележителности на България. Няколко месеца по-късно около 20-ина души тържествено получават своите златни значки не къде да е, а на връх Мусала, който е най-високият на Балканите. Примерът на младите ентусиасти е заразителен и в следващите години българите започват масово да обикалят из 100-те туристически обекта. По това време в списъка били включени не само културни забележителности, но и немалко комунистически символи като партизански лагери, паметници на партийни дейци, както и редица промишлени заводи, а тяхното посещение се превръща в нещо като патриотичен дълг за десетки хиляди българи. Разбира се времената се менят и днес тези обекти отдавна са отпаднали от топ класацията. През годините на демократични промени у нас интересът към движението затихва. Но отливът е само временен, защото през 2003 г. инициативата е възобновена, а списъкът със 100-те туристически обекта е осъвременен и обогатен с нови археологически паметници и природни забележителности. Така българи от всички възрасти отново се снабдяват със специалната книжка за печати и се втурват да обикалят страната. Към тях се присъединяват и все повече чужденци. През последните 7 години над 300 хиляди души са се включили в инициативата. „Самите ние сме изненадани от този огромен отзвук, защото не сме провеждали специални рекламни кампании. Хората сами ни търсят и споделят, че искат да опознаят България” – казва Венцислав Удев – изп. секретар на БТС, който е организатор на движението за опознаване на 100-те туристически обекта, и добавя:

Старинния родопски град Златоград – една от „перлите” на българския туризъм.

„Това движение обхваща всички видове архитектурни, исторически, природни забележителности и т. н. Хит в днешно време са тракийските гробници. Списъкът включва най-доброто, което трябва да се види, като се започне от древното светилище Перперикон и се стигне до музея на лодкарството в крайдунавския град Тутракан. Само така човек може да придобие реална представа за миналото и настоящето на България. Кои са най-интересните и посещавани обекти от класацията? За 2009 г. това несъмнено е гр. Белоградчик с емблематичните му скали, които станаха известни покрай успешното им представяне в световната класацият „7-те природни чудеса”. Сред 100-те туристически обекта се откроява и етнографският комплекс Етъра, старинният родопски град Златоград, пещерите на България, които се посещават много и др.”

Последното добавено място към списъка е местността Узана, където се намира географският център на България.

От БТС са издали специални карти, брошури и помагала. Най-запалени са младите хора и семействата с малки деца. Всъщност 90 процента от участниците в движението са младежи – твърди Венцислав Удев. През изминалата година над 60 хиляди туристи са се включили към инициативата. Чужденците сред тях са около 1500 – най-вече от съседните балкански страни, от Германия, Унгария, Македония, Русия и Япония. Покорителите на 100-те обекта участват в томбола с награди. През 2010 г. те ще могат да спечелят лека кола, екскурзия в чужбина, уикенд за двама, спортни принадлежности и т. н. Впрочем привърженици на движението има и сред десетки служители в чуждите посолства у нас. Неотдавна златна значка, удостоверяваща, че е покорил всичките включени в списъка обекти, грейна на ревера на бившия посланик на Виетнам у нас Фам Куок Бао. „Интересът се разгръща с всяка изминала година и за настоящата очакваме към инициативата да се присъединят около 100 хиляди души от страната и чужбина”, казва в заключение Венцислав Удев.

Снимки: Венета Николова
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15