Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плод вместо баничка за закуска – европейска програма за здравословно хранене в детските градини и училищата

Снимка: архив

От началото на идната учебна година и в България ще се прилага европейската програма за насърчаване на консумацията на плодове и зеленчуци в детските градини и началните училища. У нас програмата носи названието “Училищен плод” и ще обхваща децата от 5 до 10 годишна възраст.

Широко известна е английската поговорка “Една ябълка на ден държи доктора надалеч”. Българският вариант на тази “витаминозна” мъдрост е любимата на децата песничка “Чушки и домати, който не яде, той голям не ще да порасте”. В родния вариант внушението отива дори по-далеч от английския – без плодове и зеленчуци не само няма да си здрав, но... няма и да пораснеш. Но песничката бе малко позабравена напоследък, когато децата най-често посягат към традиционната баничка, а в по-ново време към сандвичите, чипса и шоколадовите изделия. Резултатът е наднормено тегло и дори затлъстяване сред българските ученици. Първа крачка към въвеждане на по-балансирано хранене в училищата бе направена със забраната в училищните лавки да се продават храни, съдържащи много мазнини и захар, както и сладките газирани напитки. А сега въвеждането на европейската програма “Училищен плод” ще внесе и необходимата доза витамини в режима на подрастващите. България ще може да разполага годишно с 2 млн евро от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, към които ще се прибавят около 500 хил евро българско съфинансиране.

“Основна цел на програмата “Училищен плод” е създаването на трайни навици у децата и подрастващите за здравословно хранене чрез увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци – заяви за Радио България Слави Кралев, началник на отдел “мерки за пазарно подпомагане” в Министерството на земеделието и храните /МЗХ/, което е координатор на програмата. – Това е инвестиция в здравето на децата, която ще се възвърне, когато те пораснат. По този начин се предотвратяват редица хронични заболявания, които в България са доста широко разпространени. Тази схема няма за цел да нахрани децата. Тя се опитва да предизвика интереса на подрастващите, а косвено и на техните родители към по-голяма употреба на плодове и зеленчуци в ежедневното хранене – не само в училище, а и вкъщи.”

Програмата има и своята образователна страна. Предвидени са инициативи за повишаване на информираността на децата, учениците, техните родители, че дори и учители. Те ще са насочени към придобиване на знания за производството на плодове и зеленчуци, техните характеристики и начини на ползване, значението на пресните плодове и зеленчуци за здравето, както и принципите на здравословното хранене. Много полезни биха били и посещения в зеленчукови и плодови градини или участие на самите учащи се в тяхното отглеждане.

Втората важна цел на програмата “Училищен плод” е подкрепа за развитието на производството на плодове и зеленчуци в ЕС чрез изграждане на бъдещо търсене в общността. Утвърдените от МЗХ зеленчуците за снабдяване на училищата у нас са домати, краставици, пипер, моркови, зеле. А гамата на плодовете е безкрайно богата – ябълки, круши, кайсии и зарзали, праскови и нектарини, сливи, череши, вишни, ягоди, грозде, дини, пъпеши, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви. Специално изискване на европейската програма е плодовете и зеленчуците да са произведени в ЕС. Изключение се допуска само за цитрусовите плодове, чието производство в общността е скромно.

“Напълно реално е да се очаква, че училищата ще набавят необходимите им плодове и зеленчуци именно от местните пазари, там, където са най-пресни, най-близо, където се предлагат на най-добри цени и транспортните разходи са най-малки, предполага г-н Кралев. – В наредбата сме включили и изискване за сезонност, с препоръчителен календар, т.е. желателно е на децата да се дават такива плодове и зеленчуци, които са характерни за съответния сезон. Всичко това може да бъде добра предпоставка за повишаване реализацията на родното, местното, прясното производство.”

Има, разбира се, и специални изисквания към качеството и безопасността на плодовете и зеленчуците, предназначени за детски градини и училища.
“Наредбата категорично забранява по тази схема да се раздават плодове и зеленчуци, съдържащи генно-модифицирани организми, уточни г-н Слави Кралев. – Колкото до контрола за безопасност и качество, не са създадени специални механизми и органи за контрол само по тази схема. Имаме уверението, че от страна на Държавния фонд “Земеделие”, който финансира схемата, контролът върху цялата програма ще бъде много стриктен и навреме.”

Програмата “Училищен плод” на ЕС няма задължителен характер за детските градини и училищата. За по-широкото й прилагане е предвидена рекламна кампания, която у нас ще започне вероятно в началото на лятото. “Доколко схемата ще бъде успешно реализирана, зависи на първо място от активността на самите учебни заведения, казва експертът от МЗХ. – Ако техните директори изявят желание да участват, намерят подходящите снабдители, които да са на тяхна територия, близо до сътоветното учебно заведение, схемата ще стартира и ще има успешна реализация. В противен случай тя може и да остане само добро пожелание или да сподели съдбата на подобни схеми, които бяха реализирани не особено успешно за снабдяване на училищата с прясно мляко например.”

По публикацията работи: Мария Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08