Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли препятствия по пътя на България към еврозоната

Влизането в еврозоната е „топ” тема не само в България, но и в останалите страни-членки на ЕС от Централна и Източна Европа, които все още не са част от валутния съюз. Най-добре се справя с покриването на критериите Естония, а Унгария все още не е изпълнила нито едно от условията. Най-важният приоритет за България е да влезе в т.н. механизъм ЕРМ 2 или „чакалнята на еврозоната”. Дали икономическата криза и ситуацията в съседна Гърция няма да намалят шансовете на българската кандидатура? Чуват се както „да”, така и „не”. Ето и различните позиции.

Еврозоната, която обединява 16 от общо 27 страни-членки на ЕС, е в епицентъра на тежка финансова криза, предизвикана от увеличаването на бюджетния дефицит на страни като Гърция, Португалия, Испания. Експерти смятат, че заради сегашната тежка криза има опасност да се въведе неофициален мораториум и то за неопределено време за приемане на нови страни от Източна Европа в еврозоната. Гръцката криза най-вероятно ще забави приемането на страни от нова Европа във валутния съюз. Това показва анкета на Ройтерс сред 44 водещи финансови анализатори. Според тях България, Румъния, Чехия и Полша ще се присъединят към еврозоната едва през 2015 г. А според финансовия министър Симеон Дянков само една държава от ЕС е против влизането на България в ЕРМ 2.

„Ние бяхме решили до края на юни България вече да си е подала кандидатурата за влизане в ЕРМ 2 – изразява позицията на правителството финансист № 1. – Една от спорните точки, особено с Европейската централна банка, бе нашият външнотърговски баланс. Сега анализът на банката даде положителна оценка и проблем вече няма.Това за мен бе последната добра новина от критериите за кандидатстване в „чакалнята на еврото”.”

Председателят на ЕП Йежи Бузек, който бе на посещение в България, заяви, че страната ни има възможност да влезе в еврозоната през 2013 г. Тези дни Европейският парламент призова ЕЦБ, ЕК и държавите-членки от еврозоната да насърчават процеса на икономическа и парична интеграция в рамките на ЕС и да подкрепят разширяването на еврозоната, особено по отношение на държави с доказано добра и стабилна фискална дисциплина. “За малка и отворена икономика с фиксиран курс на валутата като България единствената алтернатива е да търси колкото се може по-скоро членство в Единния валутен съюз”, коментира ситуацията шефът на Европейския департамент на МВФ Марек Белка. Дисциплинираната фискална политика на България подобрява перспективата й за членство в ЕРМ 2, пише пък в последния си доклад за пазарите на нова Европа Eurobank EFG. Позицията на германския икономически всекидневник „Ханделсблат” е категорична, че България, Полша или Естония може да повлияят положително върху стабилността и авторитета на еврото, като ще подсилят европейската единна валута. „Звучи учудващо, но е вярно!”, пише вестникът. И още. България, която дълго време бе считана за корумпирана, днес е единствената държава в ЕС, която дори и в криза изпълнява бюджетните изисквания на съюза. Дори представители на германското правителство гледат на тези държави като шанс, а не като риск за еврото. България, Румъния и Полша за разлика от силно засегнатите от кризата Гърция, Испания и Португалия могат да разчитат на финансова подкрепа от Брюксел, която допълнително ще стимулира икономиките им. Освен позициите на авторитетни източници в подкрепа на кандидатурата на България за влизане в „чакалнята на еврозоната”, въвеждането на еврото е не само въпрос на желание. Страната ни се ангажира с този ход още преди присъединяването си към ЕС. А договорите трябва да се изпълняват.

„До преди месец, когато говорехме за нашата кандидатура, европейците формално или неформално казваха: „Може би трябва да изчакате, докато оправим Гърция, Португалия, Испания, Италия дори”. В последните 2-3 седмици голяма част от европейците промениха мнението си с мотивите: „За проекта еврозона е много важно да има и хубави новини” – коментира позициите на европейските страни за Радио България Симеон Дянков. –Тези хубави новини няма да дойдат от Гърция в следващите няколко години. Те трябва да дойдат от нови държави, с добра фискална политика, да подпомогнат не само себе си, а и цялата еврозона. Това са България и Естония. В последните две-три седмици в международната и европейската преса вече се говори за България и Естония не само, че „те заслужават и трябва да влязат”, а „те са всъщност бъдещето на еврозоната”.
По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38