„Якото четене” връща тийнейджърите към книгите

Снимка: www.teenproblem.net

„Апетитът идва с яденето”, обичат да казват любителите на кулинарни изкушения. Оказва се, че правилото е в сила и в много други области от живота, в това число и четенето. Досегът с хубавата книга, емоцията от добре разказаната история или новите знания, запалват искрата на „Якото четене”. Така се казва започналата през януари инициатива за популяризиране на четенето сред младите хора в България. Идеята е на младежкия сайт Тееn Problem. Освен, че провокира дебати около това колко, какво, кога и как четат тийнейджърите и младите хора у нас, „Якото четене” предложи на посетителите на сайта да премерят сили в няколко игри, включващи въпроси от различни области на литературата. На най-активните потребители в края на кампанията организаторите, които също са млади хора, раздадоха атрактивни награди. "Ние съзнаваме отговорността, която поемаме пред подрастващите, младите и всички потребители, преминали през страниците на нашия сайт през последните 8 години. Ето защо решихме да инвестираме в бъдещото поколение, което след време ще ни управлява и ще взема важните решения. „Якото четене" е дългосрочна инвестиция за повишаването на грамотността, интелигентността и общата култура на младите хора в страната". Това каза Александър Ненов, основател и мениджър на TeenProblem.
„Макар че четенето не изглежда един от най-първостепенните проблеми на българските тийнейджъри, ние решихме да подходим сериозно към него, понеже винаги сме твърдели, че четенето е ключов фактор за изграждането на младите хора като личности и граждани – допълни той. - Това е така, поради факта, че само чрез книгите ние можем да добием ясна представа за света, за историята, събитията, които се случват около нас, да търсим истината и развиваме фантазията си… Спрем ли да търсим истината, един ден може да се събудим в държава, в която всичко се върти около поредното риалити шоу… Затова и решихме да повдигнем темата за четенето сред младите хора, да направим дебат, да провокираме интереса към книгата. Повече от 20 000 потребителя се регистрираха в нашата игра, посветена на четенето. От тях близо 5000 активно участваха и отговаряха на въпросите, които не бяха никак лесни. Голяма част от потребителите също ни предложиха въпроси, за които ние не се бяхме сетили. По този начин проследихме какви са интересите на младите хора, какви книги избират да четат, какви автори искат да участват в надпреварата… За момента се оказа, че най-популярният жанр за младите хора у нас е фентъзи, следван непосредствено от трилъра и научната фантастика. Хубавото е, че в избора за четиво на младите хора присъстват и българските класици.”

На въпроса, какво е за тях четенето, 36 процента от анкетираните около 2000 тийнейджъри го определят като начин за отмора и бягство от реалността. Четенето е полезно и необходимо занимание, са заявили 24 процента от участниците в анкетата. На въпрос, откъде избирате да четете, 61 процента от запитаните отговарят – от книжарницата, 58 процента – от препоръка от приятел, а 55 процента – от интернет. Отговорите на въпросите надвишават 100 процента, защото е възможно посочване на повече от един отговор в анкетата, обясни Александър Ненов. „Най-добро впечатление ми направи малкият процент на хората, които смятат четенето за скучно – посочи още той. - Много беше интересно, че 82 на сто от участвалите в нашата анкета са жени. Това говори, че младите дами са по-будни и четат повече. Това е за мен най-сериозната разлика и най-неочакваният резултат от анкетата.”

Според организаторите на „Якото четене”, друг интересен факт от анкетата показва, че младежите са много свободолюбиви по отношение на четенето. Общо 45 процента са заявили, че четат само книги, които им харесват. Общо 54 процента от младите хора споделят, че четат и книги, които им допадат, но и такива, които им се налага да четат. Александър Ненов прогнозира, че през тази година или догодина и у нас се очаква силен интерес към електронните книги.

Още от рубриката

Бързото намаляване на населението насочва вниманието към качеството на човешките ресурси, с които разполагаме

Макар населението в страната ни да намалява с бързи темпове, апокалиптичните прогнози, че българите ще изчезнат като нация, са неоснователни. В това уверяват изследователи на демографските проблеми от БАН и припомнят, че в периода след..

публикувано на 19.11.18 в 13:50

75 на сто от българските потребители искат да плащат в магазините чрез смартфона си

Около 75 процента от българските потребители искат да плащат със смартфона си, вместо с платежна карта или кеш, показва проучване на картов оператор за България. Според данните най-голям интерес към тази услуга има сред хората на възраст между 18-22 и..

публикувано на 18.11.18 в 08:00

17 ноември - Световен ден на недоносените деца

В България всяка година се раждат между 6000 и 6500 недоносени деца, т. е. едно от десет бебета е родено преждевременно. Това са данни на Световната здравна организация, защото, за съжаление, в нашата страна не съществува официален регистър на..

публикувано на 17.11.18 в 08:00