Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезон „Лято 2010” с добри перспективи

И това лято стотици хиляди летовници от страната и чужбина ще отдъхват на Българското Черноморие.
Снимка: архив

Туризмът е един от отраслите в България, които първи ще се измъкнат от финансовата криза – прогнозират работещи в бранша. Според тях ни очаква по-успешен летен сезон спрямо лято 2009 г. , когато страната ни отбеляза известен отлив на туристи.

Според зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов това, което прави България атрактивна дестинация, е доброто съотношение качество-цена. А това е сериозен коз за успешното налагане на туристическия ни продукт в условия на световна финансова криза. През последната година, притиснати от тежките икономически условия, повечето собственици на хотели у нас драстично свалиха цените като в същото време подобриха качеството на услугите. Към туристическите пакети се предлагат и допълнителни бонуси и безплатни развлекателни програми. Нищо чудно, че България е предпочитана от стотици хиляди чужденци, които и това лято ще отдъхват на нашето крайбрежие. Морски почивки, познавателни обиколки, гостуване в селски къщи и посещение на природни резервати са само част от предложенията, които ще изкушават туристите в идните месеци. И това лято в морските ни курорти ще отдъхват гости предимно от ЕС като най-многобройни отново ще бъдат туристите от Гърция и Румъния. Съдейки по предварително сключените договори по време на приключилото наскоро световно туристическо изложение ITB Берлин, България е на път да възвърне поизгубените си позиции на немския пазар, който е традиционен за страната ни. Очакванията са за 17 процента ръст на немските туристи през топлите месеци. На състоялата се неотдавна московска туристическа борса „Интурмаркет 2010” пък деловите ни партньори от Русия са проявили сериозен интерес към предложенията за семейни почивки и детските лагери на море. Но безспорен хит това лято ще бъдат програмите за спа и уелнес туризъм – прогнозират наблюдатели. „Както на берлинската, така и на московската борса записванията за тези програми отбелязаха сериозен ръст” – каза за Радио България Румен Драганов – директор на Института за оценки и анализи в туризма. По всичко личи, че спа хотелите във водещите ни балнеокурорти Хисаря, Велинград и Кюстендил това лято няма да страдат от липса на клиентела! Впрочем първите туристи за летния сезон пристигнаха преди дни на нашето Черноморие, за да отседнат в местните спа хотели. Истината е, че българските туроператори наблягат все повече на офертите за здравословен отдих сред природата и върху културния туризъм. Според Румен Драганов през последните години е нараснал броят на индивидуалните пътувания – тенденция, която ще продължи и в идните месеци.

© Снимка: архив

Все по-често туристите проявяват интерес към закътаните в пазвите на планината селища.

„Благодарение на големия брой закупени жилища като „втори дом”, които се ползват не само от собствениците им, но и от техни близки и приятели, от началото на годината имаме значителен ръст на индивидуалните гости – казва Румен Драганов. Именно индивидуалните гости са най-големите привърженици на алтернативния туризъм и обикалят из страната, за да я опознаят по-добре. От 2008 г. насам България е много добре представена и в интернет, който предоставя чудесна информация най-вече за пътуващите млади хора. Впрочем повечето малки хотели у нас вече имат много добри рекламни страници в мрежата. Те участват във Facebook, My space и т.н. Така че за лято 2010 очакваме ръст на записванията, включително и чрез световната мрежа! Всичко това ни дава основание да очакваме, че туризмът ще се оттласне пръв от икономическото дъно и ще се превърне в пример на добре работеща икономика в България. Не случайно, когато ЕС и много други приятели на България ни казват: „Развивайте туризма!”, те имат предвид ,че в години на криза именно това е отрасълът, който може да създаде нови работни места и да донесе значителни приходи на местните икономики”.

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50