Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и космическото право – поглед в бъдещето

\r\nДеница Съийнова от Школата по астрономия-Варна представя проект за международна космическа колония „Хемус" на среща в рамките на проекта „България и космическото право – поглед в бъдещето”
Снимка: Деляна Летникова

Космосът става все по-натоварено пространство, затова то се нуждае от регулация. Милиони килограми космически боклуци витаят в него. Като изключително печеливш в последните години се налага космическият туризъм, засилва се и военното присъствие в Космоса. Това посочи Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб, по повод стартирането на проекта „България и космическото право – поглед в бъдещето”, финансиран от Фонда за научни изследвания към Министерството на образованието, младежта и науката. Като шестата страна в света, изпратила в Космоса свои представители и над 100 апаратури и системи, България има основания да погледне към тази нова сфера на човешкото познание, смятат българските учени. Сред основните цели на проекта е изработването на образователна програма по космическо право за българските университети, както и провеждането на експертно сравнително изследване на националните космически законодателства в световен мащаб и предлагането на проект за създаване на национално космическо законодателство в България. В момента от общо 20 държави в света 9 са европейските, които имат космическо законодателство.

„Космосът става все по-натоварено пространство, затова то се нуждае от регулация – посочи Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб, на пресконференцията на проекта „България и  космическото право – поглед в бъдещето”

„Въпросът с космическото право вече е много актуален, тъй като близкият Космос се насели с много спътници – коментира за Радио България проф. Петър Гецов, председател на Института по космически изследвания към БАН. – Тласък на космическото право даде и първата катастрофа между два спътника – американски и руски, при което веднага се почувства вакуумът от правила и закони, които трябва да се изпълняват. Не е маловажен и въпросът с т.нар. космически боклук. Много от спътниците, след като изпълнят мисията си, са оставяни от собствениците им да се реят из Космоса. Те постепенно снижават орбитата си и представляват опасност за активните спътници, особено за екипажите на космическите кораби. Въпросът е сериозен, защото в последните години се изстрелват много спътници. Вече има съзвездие от спътници – метеорологични, военни, за дистанционно изследване на Космоса, комуникационни и т.н. и ще става все по-наситено. Както в авиацията има ешелони, коридори, има диспечерски служби, по същия начин навярно ще стане и с Космоса. Хубавото е, че ние като държава, която има активна роля в космическите изследвания още от преди 40 години, също гледаме в тази посока -космическото право. Това е предизвикателство за всеки млад юрист, защото останалите области на правото като че ли са изчерпани, докато в Космоса има какво да се твори.”

Друга цел на проекта е да популяризира научните разработки на ученици от клуба към Астрономическата обсерватория във Варна, които са печелили призови места в конкурси на НАСА.

„Във варненската обсерватория съществува т.нар. Ученическа космическа агенция, в която млади хора от различни училища разработват бази на други планети и колонии в космическото пространство – обяснява д-р Веселка Радева, която от години работи с младите астрономи. – Това са ученици предимно от математическата и езиковите и професионални гимназии, които се интересуват от небето, от космическите изследвания и от най-новите неща в развитието на човешката наука. В последните години участвахме с много интересни проекти в конкурса на НАСА за ученически проекти за космически колонии. Печелили сме три втори места. Тази година също подадохме проекти за космически колонии в тазгодишния конкурс и очакваме резултатите в края на април.

Иван Лазаров ще участва в конкурс на НАСА с проект за симулантен модел на лунна база.

Правим също много интересни астрономически наблюдения. Работим активно в проекта на НАСА за търсене на астероиди убийци. Това е отново ученически проект, който ангажира много училища от целия свят, които обработват изображения на небето, направени от американски телескопи, с цел да се откриват нови астероиди. България е сред страните, които имат най-престижен имидж в този проект. В състава на екипа, който води проекта, има един млад българин – Кольо Данков, докторант по биофизика от БАН. Той има открити вече над 10 астероида, което е невероятен успех. Миналата година Вергил Йотов, ученик от 12 клас от V-та езикова гимназия, откри два астероида. Тази година само преди месец екип от Шуменската езикова гимназия също забелязаха астероид. Варненската астрономическа обсерватория е като инкубатор на младежи, увлечени по астрономията и космическите науки, и почти всички се реализират в областта на астрофизиката и космическите науки. Вече има студенти по астрофизика в Англия, такива, които са приети аерокосмически науки и пилотиране и дай, Боже, бъдещият български астронавт да е сред нас.”

Снимки: Деляна Летникова
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05