Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: Колко ли са щастливите години на българския парламентаризъм?

Под знака на антикризисните мерки ще премине третата пленарна сесия на 41-ото Народно събрание, която започна в сряда. И от дясно, и от опозицията атакуваха ГЕРБ, че не провеждат реални реформи и нямат адекватна програма срещу кризата. Съпредседателят на „Синята коалиция” Иван Костов прогнозира 20 процента неизпълнение на планираните приходи и упрекна управляващите, че се страхуват да платят цената на реформите. От опозицията – Сергей Станишев – Коалиция за България и Лютви Местан – ДПС, разкритикуваха правителството, че не вдъхва сигурност и че действа непоследователно. Рамо на управляващите даде лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков обвини бившите управляващи, че не са направили необходимите реформи и че сега правителството на ГЕРБ чисти тинята, наслоена през последните 20 години. Той определи като цели на кабинета да затегне контрола и одита във всички обществени сектори. Както и да превърне България в държавата с най-добра бизнес-среда в Европа.

На 16 април отбелязваме 131-годишнината от приемането Търновската конституция – първата след Берлинския конгрес. Така се поставят основите на българската парламентарна демокрация. Конституцията регламентира прилагането в модерна България на основополагащи принципи като общественото представителство, разделението на властите, утвърждава публично договорените граждански права и обществени свободи на личността. По повод Деня на Конституцията в Народното събрание се състоя публична дискусия на тема „Националният парламентаризъм в условията на Европейския съюз”. Форумът беше под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В „Студио политика” ще чуете един от участниците – проф. Иван Илчев, ректор на СУ „Св. Климент Охридски”, който разсъждава за българския парламентаризъм и подозренията към него, за народа и неговите избраници. За поуките от бащите-учредители разказва проф. Георги Близнашки – един от авторите на действащата конституция, а проф. Емилия Друмева – член на Конституционния съд, коментира съвременните предизвикателствата пред българските конституционалисти.

Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00