Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-голямата част от българите са за запазване на сегашното управление

„Въпреки че през октомври икономическата криза беше в разгара си и икономическите показатели бяха по-лоши, отколкото са в момента, хората едва сега започват да я усещат и да осъзнават нейната дълбочина”, обяснява Юлий Павлов, директор на Центъра за анализ и маркетинг.
Снимка: БГНЕС
Едва 18 процента са оптимистите в България, които смятат, че положението в страната ще се подобрява през следващите месеци. Те са намалели с цели 12 пункта спрямо октомври миналата година, когато оптимистите значително са надвишавали песимистите: 31 срещу 19 на сто. Това показват резултатите от национално представително проучване, проведено от Центъра за анализи и маркетинг в периода 8 - 11 април. „Въпреки че през октомври икономическата криза беше в разгара си и икономическите показатели бяха по-лоши, отколкото са в момента, хората едва сега започват да я усещат и да осъзнават нейната дълбочина”, обяснява Юлий Павлов, директор на Центъра за анализ и маркетинг. В момента 42 процента от анкетираните очакват ситуацията в страната да се влошава. Данните от социологическото изследване показват също, че за последните шест месеца сериозно е намаляло доверието и в различните държавни институции – президентство, НС, правителство. Единствено полицията и армията се радват на по-висока подкрепа от страна на гражданите спрямо октомври миналата година. С традиционно ниско доверие са ДАНС, съдът и прокуратурата. Начело на класацията по одобрение сред политиците продължава да бъде премиерът Бойко Борисов /близо 58 процента/, следван непосредствено от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов /56 процента/. Цветанов дори е повишил рейтинга си спрямо октомври с около 5 пункта, което според анализаторите означава, че обществото подкрепя инициираните от него напоследък полицейски акции срещу различни престъпни групировки. Резултатите от проучването показват също, че президентът Георги Първанов и финансовият министър Симеон Дянков са загубили сериозно от общественото доверие към тях в резултат на разразилия се преди време конфликт помежду им.

„Премиерът Бойко Борисов, макар и с лек спад, продължава да запазва много високи стойности на доверието – казва Юлий Павлов. - Това е най-важният капитал на управлението в условията на криза, тъй като е много важно да имаш доверие. Премиерът го разбира и очевидно действията му са насочени към запазването на това доверие. Той дори няма нищо против да го наричат популист, защото неговата основна грижа са хората. Имайки предвид какви са електоралните нагласи, ГЕРБ могат да бъдат абсолютно спокойни за парламентарната си подкрепа, защото, въпреки че нямат парламентарно мнозинство, никоя от подкрепящите ги партии не е заинтересована да оттегли подкрепата си. Едни предсрочни избори биха били с тежки последствия за всички политически сили, с изключение за ГЕРБ.”

Две трети от анкетираните българи са за запазване на сегашното управление на страната с или без отделни министерски промени. Едва 10 на сто настояват за предсрочни парламентарни избори. Ако изборите бяха днес, в НС биха влезли пет политически сили – ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, СДС и Атака. В новия парламент обаче управляващата в момента партия на Борисов би се радвала на мнозинство и няма да й се налага да разчита на подкрепа от по-малките десни партии, прогнозират социолозите. Според Юлий Павлов политическите сили, с изключение на ГЕРБ, са се свили до своите твърди ядра и не могат да очакват прилив на гласоподаватели. Като леви в България се определят 17 процента от избирателите. Десните са около 30 процента, а в центъра застават 45 на сто.
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30