Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: Обединена Европа – дом, в който гражданите управляват заедно своята съдба и своето бъдеще

Снимка: архив

От векове наред философи и мечтатели обсъждат и споделят европейската идея. Днес европейските граждани вече живеят с чувството за пълна идентичност относно свободата, националната гордост, мира и икономическия просперитет. На срещата на върха на държавните и правителствените ръководители в Милано през 1985 г. бе решено: 9 май да се чества като Ден на Европа. Специален гост на „Студио политика” е Кристалина Георгиева – българският еврокомисар с ресор „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи”. Ще научите какви са приоритети на ресора, неговата структура и финансова обезпеченост. 2011-а е обявена за Европейската година на доброволческата дейност. Комисар Кристалина Георгиева коментира основните моменти на бъдещата стратегия за създаване на Доброволен европейски корпус.

„Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност”. С тези думи на 9 май 1950 година точно в 6 часа след обед в Часовниковата зала на „Quai d`Orsay” френският министър на външните работи Робер Шуман обяви план за създаването на Европейска общност за въглища и стомана между Франция и Германия. Каква е Европа след 60 години? Заслужено право да отговори има първият български еврокомисар Меглена Кунева – обявена през 2008-а за „Европеец на годината” в класацията на „European Voice” и „Комисар на годината”от списание „European Agenda”.

Международното състезание по европейско право се организира от университета в Кембридж и от Съда на Европейските общности в Люксембург. През 2008 г.  в Познан, Полша тимът на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" стана абсолютен шампион. Нашият събеседник Димитър Делчев – един от членовете на отбора, вече е председател на Сдружението за международни състезания по право. Резултатите на българските участници в това престижно състезание допринесоха домакинството на София през тази година. От Димитър Делчев ще научите за успехите на младите специалисти по европейско право.

Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg.

По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45