Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: Седмицата между Брюксел и София

През седмицата финансовите министри на страните от Европейския съюз одобриха извънреден пакет от мерки, който трябва да попречи на кризата в Гърция да дестабилизира останалите страни в еврозоната. Всички европейски и световни лидери, както и големите финансови институции, изразиха подкрепата си за стабилизиращия механизъм като средство да се противодейства на пазарния натиск върху еврото. Най-колоритен беше шведският финансов министър Андерс Борг, който определи механизма като „вълчи пакт” за спасяване на еврото. Специално за „Студио политика” – коментар на Георги Готев от електронното издание EurActiv в Брюксел.

Правителството да емитира облигации на европейския свободен пазар за около 1 млрд. евро и да не пипа повече фискалния резерв, препоръчаха в парламента от „Синята коалиция”. Според съпредседателя на коалицията Иван Костов – лидер на ДСБ, актуализацията на бюджета трябва да стане в края на тази сесия на парламента, като се отчетат реалните последици от кризата, и в следващия момент да се направят стъпки за подготовка на споразумение с МВФ. Той предупреди, че „бързият влак идва срещу страната и трябва да се реагира навреме”. Според лидера на СДС и съпредседател на „Синята коалиция” Мартин Димитров кабинетът е на път да „изяде” фискалния резерв и така страната да остане без защита. Той предлага две стъпки – съкращаване на всички възможни разходи и структури и разсрочване на плащания, които не са спешни. Специално за „Студио политика” предложените мерки от „Синята коалиция” коментира депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев – зам.-председател на парламентарната комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм.

Има шанс за отпадане на ограниченията за работа на българи и румънци в страните от Европейския съюз.

В Европейския парламент все по-голяма подкрепа набира декларация срещу тези ограничения. Нейни автори са български евродепутати от различни политически сили. Към момента ограничения за българи и румънци все още прилагат Австрия, Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Франция, а от края на 2008 г. и Великобритания. Тезата, че свободното движение на работна ръка е основен принцип на единния европейски пазар, а разликите в отношението към България и Румъния са неприемливи, обедини българските евродепутати, обясни специално за „Студио политика” депутатът от парламентарната група на Европейската народна партия Илиана Иванова – ГЕРБ.

Проучване на „Евростат” показва, че не е имало голяма миграция на българи и румънци след присъединяването към Европейския съюз на 1 януари 2007 година… То показва и че 80 на сто от българите в чужбина работят. Според анализатори без съмнение това е квота на заетост, за която множество страни от ЕС могат само да мечтаят.

Вашите мнения за „Студио политика” очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg.

По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00