Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академик Николай Кауфман на 85 години

Сем. Кауфман заедно с организатори и участници в концерта от поредицата VIVA LA MUSICA /отдясно наляво Лилия Тошева, проф. Димитрина Кауфман, акад. Николай Кауфман, Венеция Караманова и Таня Никлева-Владева/
Снимка: предоставена от Таня Никлева
 Автор на основополагащи научни трудове, записал над 40 000 народни песни, акад. Николай Кауфман продължава да работи активно. През 2010 той посреща своята 85-та годишнина – събитие, което отбелязват колеги, приятели, изпълнители на богатото му творчество. Преди дни в Националната галерия за чуждестранно изкуство се състоя концерт от поредицата "VIVA LA MUSICA" изцяло с творби на акад. Николай Кауфман. Участваха певиците от Ансамбъл "Пирин", Елена Божкова и Полина Паунова, Перкусионен състав с ръководител Йордан Владев и др. Като специален поздрав прозвуча част от проекта "Диви гласове" на Мария Кауфман, Алекс Нушев и проф. Димитрина Кауфман. Проектът е за флейта, две народни певици, електрическа китара, перкусиии, мъжка вокална група и програминг. Инспириран е от творби на Николай Кауфман.

Няколко седмици по-рано, в рамките на фестивала Нова българска музика, фолклорна формация с диригент Катя Барулова също представи програма, в която бяха включени авторски песни и обработки на акад. Кауфман. "Много интересни, но и много трудни произведения." – сподели за Радио България г-жа Барулова. И още: "Обичам преливането на теоретичните познания на учения в тъканта на песните. Толкова са стилни, запазили своята автентичност, едновременно с това, носещи съвременност. Получихме много висока оценка от акад. Кауфман, имаме от него и много дарени ноти. Младите изпълнители го харесват като автор. Това е най-важното."

"Стремил съм се животът ми да върви спокойно и гладко, за да съм полезен на семейството си и науката – разказва акад. Кауфман. Най-голяма радост са ми доставяли моите деца – имам цели четири, всички са музиканти. Мисля, че най-големият ми принос са песните, които съм записвал – десетки хиляди. Голяма част от тях излязоха в капитални сборници. От издателството на БАН току-що ми съобщиха, че е готов един сборник с 1 600 песни от Тракия. В последно време преглеждам стари неща, подреждам архива си. Аз се занимавах активно с композиторска дейност, както и с организационна – дълги години бях в Управителния съвет на СБК, на Съюза на музикалните и танцови дейци. Животът ми вървеше много интензивно, но някак спокойно. Имал съм две основни теми в събирането и изследването – на първо място българската песен. И на второ – песните на българските евреи. И майка ми, и баща ми бяха евреи. Аз съм единственият изследовател на тази музика у нас. Искам да оставя не толкова теоретични изследвания, колкото песни, които да влязат в репертоара на хоровите формации. Имам може би около 300-400 хорови песни върху еврейски мелодии. Излязоха два диска, сега подготвяме трети, който ще излезе в САЩ. Тази ми дейност в известен смисъл е и благодарност към моите родители, които бяха много бедни хора и правеха всичко, за да мога да завърша гимназия, после консерватория.

Преди години имах и много тесни контакти с БНР. Правех поредица от предавания, посветени на българския фолклор. Тази работа ми доставяше голяма радост."

Сред не особено известните факти от творческата биография на акад. Кауфман е работата му върху музикалния фолклор на малцинствата у нас. Записал е и стотици песни на компактни групи от българи, преселили се в извън родината. В момента се извършва предпечатната подготовка на изключително интересен и цèнен труд – песните на т.нар. "казаци-некрасовци", преселили се у нас от поречието на река Дон преди два века. Акад. Кауфман продължава и да композира. "Голяма радост е да чуеш песен, която е топлила душата ти, как топли душите на изпълнители и публика." – казва той.
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сияна Буркхард

Талантливо българче прославя страната ни на международни клавирни конкурси

Българче на 9 години от Монтана прослави страната ни на клавирен конкурс в Сингапур. Сред участниците в него е имало пианисти от Тайланд, Хонконг, Малайзия, Гърция, Япония, Китай, Индонезия и Индия. По думите на преподавателката на момичето Нина..

публикувано на 07.04.24 в 10:35

"За теб"

Славин Славчев отдавна е познат като един от най-великолепните гласове на своето поколение в българската музика, и то не само в рок сферата, както личи и от най-новата му песен "За теб". Тя бележи няколко нови момента в развитието на Славин: в нея..

публикувано на 04.04.24 в 10:15

Деляна Лазарова дирижира оркестър на Румънското национално радио

Българката Деляна Лазарова – един от най-известните млади диригенти в света, изнесе концерт с Камерния оркестър на Румънското национално радио и с пианистката Александра Силоча. Това се случи в концертната зала на радиото в Букурещ. “За втори път идвам в..

публикувано на 04.04.24 в 09:08