Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: Седмица на политически и икономически реалности

Заместник-държавният секретар на САЩ Джеймс Стайнберг бе на работно посещение в София, след като присъства на срещата ЕС – Западни Балкани в Сараево. В специално интервю за предаването посланик Елена Поптодорова – директор на дирекция „Политика за сигурност” в Министерството на външните работи, коментира тази визита от най-висок ранг. Заместник-държавният секретар на САЩ разговоря с премиера Бойко Борисов, с министъра на външните работи Николай Младенов и с министъра на отбраната Аню Ангелов. Западните Балкани, противоракетната отбрана на страните от НАТО, международният контингент ISAF в Афганистан и двустранните отношения между България и САЩ са били във фокуса на проведените разговори, уточнява Елена Поптодорова.

Темата с продължение на „Студио политика” е актуализацията на „Бюджет 2010”. В миналото предаване чухте коментари на депутати от парламентарно представените политически сили, които със своя вот трябва да одобрят, или да отхвърлят предложените промени в Закона за държавния бюджет. В исторически аспект решението на Министерския съвет да прати бюджета на поправителен се случва за първи път след кризисната 1996-а на кабинета "Виденов". Няма друг пример в календара държавният бюджет да е бил актуализиран толкова рано през годината, вследствие на статистическите данни от първото тримесечие. Актуализацията на бюджета разкрива ли нова фаза в действията на мнозинството? Как гонитбата на рейтинг попадна в капана на икономическите реалности? Вярно ли е, че актуализацията не е провал, а продължение на антикризисните ходове с други средства и е наследен проблем от тройната коалиция? Отговорите може да откриете в минутите за анализ, които „Студио политика” предоставя на социолога Андрей Райчев.

Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg

По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00