Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лято в курорта „Златни пясъци” – забавления безкрай

Летовници, предимно от чужбина, „окупираха” плажа на „Златни пясъци” още в началото на юни.
Снимка: Венета Николова

Някога, много отдавна, морски пирати заровили несметно златно съкровище по брега на север от днешния град Варна. За да накаже злодеите, земята превърнала откраднатото злато в най-финия пясък, който и до днес проблясва под светлината на слънчевите лъчи. Такава е легендата за името на един от най-известните ни морски курорти – „Златни пясъци”.

Всяко лято разположеният на северното ни крайбрежие курорт предлага на гостите си от страната и чужбина безброй съвременни „туристически съкровища”. Изборът на забавления е неограничен. Авантюристите могат да се издигнат с парашут, теглен от лодка в морето, и за десетина минути да се полюбуват отвисоко на дългия плаж и ширналия се в далечината морски хоризонт. Скутери, моторни лодки, яхтени атракции и водни колела са също част от избора на водни удоволствия. Не са забравени и най-малките търсачи на морски емоции. За тях са пъстроцветните надуваеми лодки с какви ли не причудливи форми, от които трудно може да ги накарате да слязат. С идването на вечерта и края на дневната морска шумотевица златният пясък на плажа се преобразява. От закачлив приятел, с който децата правят най-фантастични фигури, се превръща в невидим свидетел на романтични крайбрежни разходки на лунна светлина. Вътрешността на комплекса също облича вечерния си тоалет. Цялата крайбрежна улица, която разделя плажа от многобройните хотели, се преобразява в дълга пътека от безброй изкушения. За вечеря може да изберете кухня от всяка точка на света. Уханията на източни подправки се редуват с пикантния мирис на огнени мексикански специалитети. Музиката в градините на ресторантите не оставя летните гости безразлични. Всеки танцува, пее или се забавлява по своему. Повечето от ресторантите имат специални художествени програми. Много често те са свързани с националността на кухнята, която предлагат. Една от големите атракции на курорта са нестинарските танци, които се изпълняват върху „живи въглени” и са незабравимо зрелище. Кой знае в колко отдалечени краища по света са отнесени фотографии, запечатали мигове от този удивителен танц! И отново по крайбрежната улица – светещи люлки, закътани в зеленина малки кафенета с дискретно блещукащи свещи, дискотеки за най-развеселените.

С идването на новия ден безкрайният празник на „Златните пясъци” продължава. Гостите с интерес към изящните изкуства ще останат очаровани от една своеобразна изложба „под открито небе”. През последните няколко години варненската галерия „Папийон” провежда пленери с участието на известни български творци. Много от наградените скулптурни фигури и пластики са аранжирани в естествената среда на плажната алея. Тези уникални творби придават допълнителна артистичност на ваканционното селище. Но какво е един морски курорт без воден увеселителен парк? Попадне ли веднъж в „Акваполис”, никой няма желание да си тръгне. Тук басейни има за всички – за малки и за големи, водни пързалки – от най-шарените, които са за малчугани, до най-стръмните и спиращи дъха от екстремното спускане.

Много чужди туристически агенции определят това място като най-красивия увеселителен воден парк в Европа. Не е чудно, че експертите от туристическия бранш предвиждат през това лято броят на туристите в „Златни пясъци” да се увеличи с пет процента в сравнение с 2009 г. За хотелиерите това няма да е проблем. Гостите само трябва да направят своя избор. Вариантите са много. От най-скъпите петзвездни хотели с пищен лукс и разточителни забавления, до тези с по-ниска категория. Но пък всеки може да се наслаждава на същия прекрасен „златен пясък” и същото безкрайно синьо море. А ако някой иска да се чувства като у дома, може да си наеме цяла къща или вила до морето. През последните осем години във вилата на Йовка Косева са летували туристи от Германия, Холандия, Швейцария, Полша, САЩ.

„Това, което моите туристи изискват – споделя впечатленията си г-жа Косева, – е да са близо до морето. Такъв тип къщи се търсят обикновено от семейства с малки деца, за да не им се налага да пътуват дълго до брега. Казват, че природата ни е чудесна и че българите са много любезни и отзивчиви. Обикновено вилата наемат едно или две семейства, или група приятели. Те имат възможност да ползват двора, който е засаден с трева, паркинг, детски кът, надуваем басейн. Имат всички условия да си приготвят храна, да се забавляват заедно.”

Макар и отдалечен на около 18 км от големия морски град Варна, курортът „Златни пясъци” е предпочитан и заради възможността да се посетят някои от забележителностите на Северното Черноморие. Приятна разходка може да се направи също до плажовете на близкия курорт „Албена” или до пристанищния град Балчик. Ако се продължи още малко на север, ще попаднете в истинска мидена ферма, предлагаща кулинарни чудеса. Богатото меню включва всякакви изкушения, включително и миди с ябълков пълнеж. Това са само част от изкушенията, които предлага една лятна ваканция на „Златни пясъци”. 

По публикацията работи: Лина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30