Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една година от изборната победа на ГЕРБ

Личната оценка на премиера на България Бойко Борисов за постигнатото през тази първа година от управлението на правителството е много добра.
Снимка: БГНЕС
Година след убедителната победа на ГЕРБ на парламентарните избори в България от 5 юли 2009 г., социологическите агенции отбелязват спад от 6 до 10 процента в доверието към управлението на ГЕРБ. Това обаче не увеличава доверието в останалите партии и засега това управление остава без алтернатива. Една от причините е високата оценка на българите към засилените акции на МВР в борбата срещу организираната престъпност, корупцията и измамите с евросредства в сравнение с предишното управление. Това се вижда и от най-високия рейтинг на вътрешния министър и вицепремиер на България Цветан Цветанов сред министрите в кабинета Борисов.

Според анализаторите, разочарованията се свързват най-вече с проблемите в икономическата сфера и преодоляването на тежките последици от кризата в страната, както и незадоволителните резултати от прилагането на наказателното правораздаване, въпреки политическата воля и направените законодателни промени. Личната оценка на премиера на България Бойко Борисов за постигнатото през тази първа година от управлението на правителството е много добра, за което вероятно му дава основание все още високото доверие на българите лично към него. Оценката на опозицията обаче клони към незадоволителното три по шестобалната скала у нас.

„Три на релси” /три с два минуса/ за работата на 41-ото НС дава и Института за модерна политика в третия си 3-месечен анализ на парламентарната работа у нас, съвпадащ с годишнината от управлението на ГЕРБ. Промъкване на лобизъм, лошо качество на някои от приетите закони и обезличаване на дебата в НС са някои от посочените в заключенията на доклада критики. За Радио България главният секретар на омбудсмана на България и директор на Института за модерна политика Борислав Цеков даде следната оценка за управлението на ГЕРБ за тази една година:

„Моето лично мнение е, че на този етап управлението не отговаря напълно на високите очаквания, които самото то създаде – отбеляза той. - А дефицитът на компетентност, който констатираме вече в трети пореден доклад за работата на Народното събрание, като че ли е още по-виден в действията на изпълнителната власт.”

„В парламентарната република НС е основен инструмент за правене на политики – обясни допълнително за Радио България и Емил Георгиев от ИМП. - Така че когато ние даваме оценка „три на релси” за работата на НС с цялата условност на училищната скала за оценяване, смятаме, че даваме оценка на цялостното управление. Защото в парламента рефлектира това, което е налично като капацитет на всички равнища на властта. Разбира се работата на НС по някакъв начин рефлектира също и върху работата на третата власт – независимата съдебната власт, но това е вече един много по-широк въпрос – въпрос на конституционна реформа, за каквато сега не виждаме идеи да се прави.”

Своеобразна оценка за първата година от управлението на ГЕРБ се очаква да даде поредният доклад на ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и оценка относно борбата с организираната престъпност и корупцията, който ще бъде оповестен до края на юли. Предварителните индикации за общия тон на документа са, че там ще бъде оценена волята на правителството да се пребори със споменатите явления, но вероятно ще има критики към неефикасността на прокуратурата и съда. Брюксел продължава да очаква да види осъдени знакови фигури от престъпния свят и корумпирани лица от висшите ешелони на властта у нас.
По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35