В памет на Атанас Вълчев

Големият народен музикант си отиде от този свят на 15 септември. Всепризнатият майстор на гъдулката остави стотици записи, както и безброй последователи сред няколко поколения български фолклорни изпълнители. Наричаха го „Паганини на гъдулката" заради способността му да изпълнява виртуозни пасажи. Както и заради умелото използване на тембровите възможности на инструмента.

Виртуозен инструменталист, овладял до съвършенство тайните на гъдуларството, Атанас Вълчев беше универсален изпълнител. Възпитан е в традицията на северняшката музика, но през годините на своята дълга и успешна кариера, той има възможност да изучи почти всички фолклорни стилове. Богатата му колекция съдържа записи на инструментални мелодии от различни области на България.

Роден е на 14.01.1937 г. в село Заветно – близо до град Търговище, Северна България. Баща му е народен музикант, известен като най-добрия гъдулар и майстор на гъдулки в цялата област. Първата изява на Атанас е участие на живо в ефира на Радио Варна. Тогава е едва осемгодишен. На четиринадесет вече е в София - на прослушване за звукозаписна дейност в Националното радио. В комисията са известни и утвърдени имена в областта на народната музика – Борис Петров, Коста Колев, Борис Карлов. За тях младият музикант е истинско откритие. Първите си записи в БНР Атанас Вълчев прави през 1953 г. Бързо става известен и търсен музикант. Започва работа в Оркестъра за народна музика при БНР, учи се от майсторите в занаята. По-късно той често ще признава, че дължи изключително много на легендарния наш гъдулар Янко Петров, чиито изпълнения слуша и изучава. Следва работа в оркестрите на няколко държавни институции, сред които Ансамбъла на БНА, както и групата за народни инструменти към „Мистерията на българските гласове". Работи и със своя формация. Основава я в началото на 60-те години на ХХ век, заедно с Никола Атанасов – гайда, Божан Милев – кавал и Стоян Гигов – тамбура. Като солист е свирил с най-известните сватбарски оркестри в цяла България.

Наред с музикантските умения, Атанас Вълчев наследява от баща си още един занаят – изработването на гъдулки. Негови инструменти пеят под пръстите на десетки изпълнители от България, балканските страни, САЩ. През май 2010 г. майсторът е подарил една от своите гъдулки на Историческия музея в гр. Попово, който се намира съвсем близо до родното му село. Сътрудниците на музея са съхранили и разговори с прочутия гъдулар за тънкостите на занаята, както и за богатия му творчески път. Не са много интервютата, които майсторът е дал приживе. Но неговите изпълнения на „Шопско хоро", „Кюстендилско хоро" и още много други винаги ще бъдат истински учебник по инструментално майсторство и отношение към традиционната музика.

Още от рубриката

„Алиса в страната на джаза“ – за деца от 2 до 102 години

На 23 март в Студио 5 на НДК в столицата предстои второто издание на „Алиса в страната на джаза“ – музикално-театрален спектакъл, чиято успешна премиера беше през януари. Както гласи афишът на съботното матине, представлението е за деца от 2 до 102..

публикувано на 22.03.19 в 08:30
Неманя Радулович

Звездни имена и интересни проекти в програмата на „Европейския музикален фестивал“

Деветнадесетото издание на „Европейския музикален фестивал“ започва на 21 март с откриване на изложба и концерт в столичната зала „България“. Утвърдил се като едно от най-реномираните музикални събития у нас, фестивалът всяка година предлага..

публикувано на 21.03.19 в 12:03

Рок групата SEVI издаде нов албум – „Follow Me“

Българската рок-метъл група Sevi е създадена през 2010 г. от певицата Светлана Близнакова и Рали Велинов – бас китара. По-късно към тях се присъединяват различни музиканти, но Севи и Рали са в основата на формацията и като изпълнители, и като автори на..

публикувано на 20.03.19 в 11:42