Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“АмБул” – фестивал за американска и българска музика

Основателят на фестивала Джефри Дийн.
Снимка: Албена Безовска

На 2 октомври в София започна десетото издание на фестивала “АмБул”, който представя американска и българска музика. Той съществува от 1998. В началото се нарича “Седмица на американската музика в България”. Под това име се провежда шест пъти. Следва кратка пауза, а от 2007 вече се нарича “АмБул” – съкращение, получено от първите букви на Америка и България. Основател и неизменен организатор на събитието е Джефри Дийн – американец, виолончелист, който от години живее и работи у нас. Неговият разказ започва още от първото издание на фестивала.

Композиторът Пол Елууд

„Фестивалът винаги се провежда през октомври в София. Началото тази година поставихме на 2 октомври в Американския център с концерт на Пол Елууд – композитор, изпълнител на банджо. Той ще има и съвместен концерт с Валери Димчев – изпълнител на тамбура, а концертът се нарича “Банджото среща тамбурата”. В програмата сме предвидили цяла поредица от срещи между различни творци. Например “Фредерик Шопен среща Любомир Денев”. Много интересен е и концертът “Роберт среща Уилям” – става дума за двама композитори с фамилия Шуман – Роберт Шуман, който е роден преди 200 години и американеца Уилям Шуман, чиято 100-годишнина отбелязваме през 2010 г. Друг подобен проект е “Самюъл Барбър среща Андрей Стоянов” – отново музика от един американски и един български творец. Ще звучат ранни песни от Барбър, писани когато композиторът е бил едва 15-годишен. Имаме щастието да ги чуем, благодарение на “Флорестан проект” от Бостън, в изпълнение на Сюзан Браунфийлд – сопран и Даниела Дикова – пиано. Закриваме фестивала в Първо студио на БНР с изпълнението на два перкусионни състава “Сплаш” от Румъния и “Акцент” от Плевен. Осъществяваме световни премиери на произведения от Румен Бальозов, Любомир Денев и др. Представяме за втори път “Кобра” – импровизационна игра, дело на Джон Зорн. Поканени са известните музиканти Михаил Големинов и Андриан Первазов, които участваха в друг проект миналата година. Тогава с тях бяха пианистите проф. Юлия Ценова и Румен Тосков, които вече не са сред нас. В тяхна памет представяме проекта.”

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05