Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електоралните нагласи в политическата есен

Електоралната подкрепа за ГЕРБ се стабилизира за първите година и три месеца от управлението. Това сочат данните от национално представително проучване на BBSS – Gallup International, проведено от 30 септември до 7 октомври. Ако изборите бяха в началото на месеца, за управляващата партия биха гласували 35,2 на сто от имащите право на глас, което означава, че партията на премиера Бойко Борисов би постигнала абсолютно мнозинство. За опозиционната БСП своя вот биха дали 13,8 на сто, а за ДПС - 6,8. „Синята коалиция” получава подкрепа от 3 на сто от българите, а „Атака” – 2,9.

При сегашното правителство на ГЕРБ, Gallup откроява три области като успешни. Борбата с корупцията и престъпността се одобрява от 34 процента, а най-висока оценка е заслужила политиката на правителството спрямо ЕС. Управлението на страната като цяло се е наредило на трето място. Като негативни са оценени развитието на образованието, безработицата, материалното положение на хората, а на дъното с впечатляващо ниски стойности стои здравеопазването. Като цяло 20 процента от анкетираните смятат, че правителството се справя по-добре от предишните управници. Други 37 на сто обаче не виждат разлика, а 32 процента мислят, че сега ситуацията е по-зле.

В изследването си Gallup съпоставя движението на рейтингите на последните 4 правителства и съответно на премиерите им за първите 15 месеца от тяхното управление. Рейтингът – това е разликата между процента на одобряващи и процента на неодобряващи дадена личност или институция.
„Рейтингът на г-н Борисов от самото начало на неговото управление спада много плавно, както и може да се очаква, каза в интервю за Радио България Първан Стефанов – директор на BBSS-Gallup International. Спад имаме и при предишните трима министър-председатели. Моделите обаче са различни. В модела на своето спадане рейтингът на Бойко Борисов много прилича на този на Иван Костов /правителството на Обединените демократични сили – 1997-2001/. Това означава тръгване от сравнително високи нива и плавен спад. Най-сериозен е спадът за аналогичния период от 15 месеца на Симеон Сакскобургготски /правителството на НДСВ – 2001-2005/. Той тръгва от нива 62 на сто за да стигне до нива 2 на сто – цели 60 пункта спад. За сравнение при Бойко Борисов спадът е от 52 до 23 на сто. При Иван Костов спадът е от 27 до 11 на сто. Сергей Станишев /правителството на „тройната коалиция” БСП, НДСВ, ДПС – 2005 – 2009/ стартира първите 15 месеца при най-ниски нива - 12 пункта и се смъква до минус 29 на сто.

Личният рейтинг на премиера Борисов значително надвишава този на ръководения от него кабинет. "Ако продължи да управлява по същия начин, правителството на Борисов го очаква съдбата на правителството на Костов – плавно падане на рейтинга", прогнозира Първан Стефанов.

„ГЕРБ в известна степен позагуби едната от опорите, на които стоеше и това беше икономическото оздравяване – продължава Първан Стефанов. - За момента не е видно някакво икономическо оздравяване. Напротив видно е увеличаване на разходите, което аз не мога да си го обясня в антикризисен порядък. Остава втората опора в това управление, а именно ревизията – морална, нравствена, ревизия на случвалото се през преходния период. Въпросът е как тогава ще се отразят скандали като този с министър Цветан Цветанов, относно неизяснен произход на имущество му. Защото ако ГЕРБ загуби в този пункт, това означава, че губи стабилността и на втория крак, на който стои.”

По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00